Ruigoord neemt afscheid van kunstenaarsdorp grondlegger Rudolph Stokvis

Het kunstenaarsdorp Ruigoord heeft vandaag een emotioneel afscheid genomen van een van haar oprichters, Rudolph Stokvis. De kerk van Ruigoord was gevuld met honderden vrienden, familieleden en kennissen die kwamen om hun laatste eer te bewijzen aan deze bijzondere man, die vorige week op 88-jarige leeftijd overleed.

Herinneringen aan een bijzondere man

De kerk was al snel te klein om alle aanwezigen te huisvesten, waardoor de dienst ook buiten op schermen via een livestream te volgen was. De ceremonie begon met een melancholisch nummer, maar zoals de ceremoniemeester opmerkte, zou Stokvis zelf waarschijnlijk met een lach naar beneden hebben gekeken. “Rudolph hield ervan als er gelachen werd”, zei hij.

Vrienden en kennissen herinneren Stokvis als een man die dingen gedaan kreeg. Zonder hem zouden evenementen zoals het ballonnenfeest in Paradiso en het Landjuweel festival nooit hebben plaatsgevonden. Muzikant Ben Waalwijk beschreef hem als een baanbreker: “Als je een muur wilt doorbreken die nooit meer hoeft te worden gemetseld, dan ben je baanbrekend bezig. En dat was Rudolph.”

Een gemis voor de gemeenschap

Stokvis, die al langere tijd ernstig ziek was, ontving eind juli samen met drie anderen nog een heldenspeld van de gemeente. Zijn overlijden kwam niet als een verrassing, maar het gemis is desalniettemin groot. Schilder Rob van Tour zei: “Hij was een centrum van dingen. We voelen ons nu wat eenzamer.”

Na de dienst werd Stokvis met de Luchtbus, een voertuig dat vaak werd gebruikt door kunstenaars en muzikanten voor hun reizen, naar begraafplaats Zorgvlied gebracht. Zijn nalatenschap leeft voort in het kunstenaarsdorp Ruigoord, dat hij hielp vormgeven en waar hij zo geliefd was.

Plaats een reactie