Ruigoord Pioniers Bekroond met Heldenspeld

Vier pioniers van de culturele vrijplaats Ruigoord zijn onlangs geëerd met de Heldenspeld van de gemeente Amsterdam. Hans Plomp, Gerben Hellinga, Rudolph Stokvis en Margrid van der Linden ontvingen deze prestigieuze onderscheiding tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van Ruigoord en de start van het Landjuweel festival.

Van Verlaten Dorp tot Cultureel Bolwerk

In 1973 stuitte Hans Plomp op het verlaten dorpje Ruigoord, dat op de nominatie stond om gesloopt te worden voor de uitbreiding van de Amsterdamse haven. Met hulp van de pastoor van de lokale Geertruidakerk, kraakten Plomp, Hellinga en hun medestanders de verlaten huizen. Dankzij hun inspanningen transformeerde Ruigoord van een vergeten dorp tot een levendige creatieve gemeenschap en cultureel bolwerk.

Plomp gaf de kerk van Ruigoord een nieuw leven door het organiseren van lezingen, muziekoptredens en andere culturele activiteiten. Hij nodigde ook inheemse gemeenschappen uit om Ruigoord te bezoeken. Hellinga, een toneelschrijver en theatermaker, organiseerde talloze culturele evenementen en voorstellingen in Ruigoord.

Feesten en Evenementen

Rudolph Stokvis, een van de drijvende krachten achter het Amsterdamse Ballon Gezelschap en de feesten en evenementen in Ruigoord, organiseerde in 1975 het Vliegerfeest ter ere van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Dit evenement is nu bekend als het Ballonnenfeest in Paradiso. Later ontstond het Landjuweel festival, een bijeenkomst van kunstenaars, muzikanten, inheemse gemeenschappen en gelijkgestemden.

Samen met Stokvis startte Margrid van der Linden de avontuurlijke reizen met de Luchtbus, waarmee het Amsterdams Ballongezelschap maandenlang door landen als Marokko en India trok. Van der Linden legde de ervaringen met lokale kunstenaars vast en schreef verslagen van de reizen en de internationale contacten die werden opgedaan. Ze documenteerde ook het dagelijks leven, de evenementen en daarmee de geschiedenis van de Ruigoordgemeenschap.

De Toekomst van Ruigoord

Onlangs werd bekend dat Ruigoord nog minstens 25 jaar mag blijven bestaan. De Heldenspeld van de gemeente Amsterdam wordt uitgereikt aan Amsterdammers die zich met hart en ziel inzetten voor anderen. Deze erkenning voor de pioniers van Ruigoord is een bevestiging van hun onvermoeibare inzet om van een verlaten dorp een levendige culturele vrijplaats te maken.

Plaats een reactie