Een 45-jarige man, die als schuldhulpverlener werkte, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De man wordt beschuldigd van het verduisteren van een aanzienlijk bedrag van meer dan tachtig van zijn cliënten tussen juli 2015 en 2017.
Verduistering van cliëntengelden
De man, die ook bestuurder was van een stichting, heeft in totaal 204.000 euro van zijn cliënten naar deze stichting overgemaakt. Deze cliënten, die zich in een financieel kwetsbare situatie bevonden, hadden de hulp van de man ingeschakeld om hun budget te beheren en regelingen te treffen voor het afbetalen van hun schulden. In plaats van het geld volgens de afspraken te besteden, heeft de man een deel van hun gelden op de rekening van de stichting gezet en deze gelden gebruikt om kosten van de stichting te voldoen, aldus de rechtbank.
Financiële gevolgen voor de slachtoffers
Ondanks het geld dat de man in zijn eigen stichting stopte, ging deze failliet. Dit resulteerde in het verlies van het resterende geld van de slachtoffers dat nog op de bankrekening van de stichting stond. De rechtbank stelt dat het handelen van de verdachte de financiële problemen van de slachtoffers alleen maar heeft verergerd. De man had een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van deze personen, maar heeft niet in hun belang gehandeld.
Verdediging en eerdere veroordeling
In de rechtbank zou de verdachte hebben aangegeven dat hij de situatie steeds wilde oplossen. Echter, zelfs als dit waar was, blijft zijn handelen strafbaar. De rechtbank stelt dat de verdachte een groot en onverantwoord risico heeft genomen met de gelden van anderen en dat dit risico in dit geval ook is verwezenlijkt. Bovendien werd de man eerder al veroordeeld voor een vermogensmisdrijf.
Schadevergoeding
Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van ruim negenduizend euro betalen aan de gedupeerde cliënten.