Senioren in Amsterdam Zuidoost willen langere openingstijden buurthuis

In het hart van Amsterdam Zuidoost, nabij de Amsterdamse poort, ligt buurthuis Kwakoe. Een plek waar senioren graag samenkomen voor een gezellig potje kaarten of domino. Echter, sinds januari sluit het buurthuis van maandag tot en met donderdag al om 19.00 uur, in plaats van de gebruikelijke 22.00 uur. Dit tot ongenoegen van de oudere bezoekers.

Verlangen naar regelmaat

Hoewel er op vrijdagavond nog steeds bingo- of muziekavonden worden georganiseerd, waarbij het buurthuis later sluit, missen de senioren de regelmaat van de dagelijkse avondopenstelling. “Doordeweeks is het om zeven uur naar huis, Sesamstraat kijken”, zegt bezoeker Netly Groenbast. “Ik ben 65 en het lijkt mij hartstikke leuk als we weer de normale tijden terug kunnen krijgen dat je gezellig met elkaar een biertje, wijntje met elkaar kunt drinken of met elkaar kunt praten.”

Ook Danny Tuinfort, die vaak activiteiten op de vrijdagavond organiseert, vindt de vroege sluitingstijd onbegrijpelijk. “Dit is flauwekul”, zegt hij. “Dan moeten ze niet meer praten over hangouderen, want ze creëren het zelf. Ze creëren hangouderen, want die mensen willen lekker ontspannen, maar het stadsdeel wil het niet.”

De reden achter de vroege sluitingstijd

De vroege sluitingstijd is echter niet zonder reden. Na een reeks incidenten, waaronder een gevecht voor de deur van het buurthuis waarbij zelfs gestoken is, besloot het stadsdeel in te grijpen. Het Programmabureau Amsterdam Zuidoost (PBAZO), dat verantwoordelijk is voor verschillende buurthuizen in Zuidoost, heeft in samenspraak met de politie en het stadsdeel een gerichtere aanpak opgesteld om de veiligheid te waarborgen.

Hoewel sommige vaste bezoekers begrip hebben voor de maatregelen, vinden ze de vroege sluitingstijd een te drastische stap. “Er gebeurt nu niks meer en nu dupeer je iedereen”, aldus Purcy Holland. “Er moet beleid gemaakt worden. Mensen die zich misdragen moeten geschorst worden.”

Alternatieve locatie en toekomstplannen

Het stadsdeel heeft aangegeven de huidige situatie voorlopig te handhaven. Ze wijzen echter op een alternatief: Tori Osso, een locatie die speciaal voor deze doelgroep door de gemeente is opgericht en wel tot later open is. Het structureel verlengen van de openingstijden van buurthuis Kwakoe tot 22.00 uur is voorlopig geen optie. Het stadsdeel wil de veiligheidssituatie niet opnieuw laten verslechteren. Ze benadrukken dat de sluitingstijd regelmatig ruimer is vanwege avondprogramma’s, maar de structurele sluitingstijd willen ze niet verlaten.

Plaats een reactie