Shepard Fairey’s indrukwekkende muurschildering siert museum STRAAT

De gevel van museum STRAAT op de NDSM in Amsterdam is verrijkt met een indrukwekkende muurschildering van 14 bij 14 meter. De creatie is het werk van de Amerikaanse kunstenaar Shepard Fairey, die wereldwijd bekendheid verwierf met zijn iconische ‘Hope’-poster van Barack Obama. De muurschildering is tot stand gekomen in samenwerking met de Amsterdamse kunstenaar Niels Shoe Meulman en maakt deel uit van een grotere expositie die nu te zien is.

‘Printed Matters: Raise the Level’

De muurschildering is slechts een onderdeel van de grotere expositie ‘Printed Matters: Raise the Level’, die meer dan 130 objecten omvat. De tentoonstelling heeft als doel het bewustzijn rondom klimaatverandering te vergroten. “Het idee achter ‘Raise the level’ is om mensen bewuster te maken van de problematiek rondom klimaatverandering”, aldus Fairey.

Van stickers tot wereldberoemde street-art

Shepard Fairey begon zijn artistieke carrière in de jaren 80 met een stickercampagne met het gezicht van ‘André the Giant’. Deze stickers droegen ook het woord ‘Obey’, dat later de naam werd van zijn wereldwijd bekende kledingmerk. Fairey’s kunst is vaak terug te zien op de kleding van ‘Obey’, dat zelfs een winkel heeft in het centrum van Amsterdam.

De muurschildering: een mix van kritiek en lokale invloeden

De muurschildering op de gevel van STRAAT is in drie dagen gerealiseerd. Hoewel het werk voor Fairey van ‘medium size’ is, is het een indrukwekkend gezicht. Zijn kunstwerken bevatten vaak kritiek op het kapitalisme en de consumptiemaatschappij. Zo is op de muurschildering een flesje Coca-Cola te zien met de tekst ‘drink crude oil’.

Naast deze kritische boodschap zijn er ook Amsterdamse invloeden terug te zien in de muurschildering. Zo zijn er een zwaan en een tulp afgebeeld. “De zwaan is geïnspireerd door foto’s van zwanen in de Amsterdamse grachten”, zegt Fairey. Ook de samenwerking met de Nederlandse graffiti-kunstenaar Meulman is terug te zien in het werk. Meulman voegde in zijn eigen stijl de woorden ‘handle with care’ toe aan de muurschildering.

De expositie ‘Printed Matters: Raise the Level’ is tot en met 1 oktober te zien in museum STRAAT.

Plaats een reactie