Solidariteit in Oostzanerwerf: Buurtbewoners tonen Pride-vlaggen

In de Amsterdamse wijk Oostzanerwerf is een golf van solidariteit ontstaan na een incident waarbij de Pride-vlag van twee bewoonsters werd vernield en een steen door hun ruit werd gegooid. In reactie op deze daad van vandalisme hebben talloze buurtbewoners besloten om zelf een Pride-vlag op te hangen als teken van steun en acceptatie.

De aanval op de Pride-vlag

Op zondag 20 augustus werden twee 36-jarige vrouwen in Oostzanerwerf het doelwit van vandalisme. Hun Pride-vlag, die uit het raam hing, werd vernield en er werd een steen door hun ruit gegooid. Dit was niet de eerste keer dat hun vlag het doelwit was; de nacht ervoor was de vlag al eens naar beneden getrokken. Ondanks deze aanvallen besloten de vrouwen om de vlag opnieuw op te hangen. Ze deden tweemaal aangifte bij de politie.

De reactie van de buurt

Na het incident besloten meerdere buurtbewoners om een Pride-vlag aan te schaffen en deze op te hangen als teken van solidariteit. Dit initiatief verspreidde zich ook naar de aangrenzende wijk Twiske-Zuid. In de loop van de week verschenen er steeds meer vlaggen in de straten van beide wijken. “Wij voelen ons in ieder geval heel erg gesteund en die boeven hebben zo mooi het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden bereiken”, reageerden de twee vrouwen op de golf van steun.

Veiligheid en solidariteit

Volgens de vrouwen hebben in totaal 56 buurtbewoners een Pride-vlag aangeschaft, hoewel sommigen nog op hun vlag wachten. Uit voorzorg worden de vlaggen ’s avonds weer naar binnen gehaald. Ondanks deze veiligheidsmaatregel blijft de boodschap van solidariteit en acceptatie sterk aanwezig in de wijk. De actie van de buurtbewoners toont aan dat haat en intolerantie geen plaats hebben in Oostzanerwerf en Twiske-Zuid.

Plaats een reactie