Speelgoedbank in Amsterdam zoekt dringend nieuwe locatie

De Speelgoedbank in Amsterdam, een organisatie die gratis speelgoed en boeken aanbiedt aan gezinnen die gebruik maken van de voedselbank, staat op het punt haar deuren te sluiten. De reden? Het huurcontract van hun huidige locatie aan de Bos en Lommerweg loopt af en het vinden van een nieuwe, betaalbare locatie blijkt een uitdaging te zijn.

De uitdaging van een nieuwe locatie

“Het vinden van een nieuwe locatie is niet eenvoudig”, zegt Raya Gorter, initiatiefnemer van de Speelgoedbank. “We zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers en donaties, dus de kosten voor een commerciële locatie zijn voor ons bijna altijd te hoog.” De organisatie heeft het afgelopen jaar ongeveer 350 kinderen in de stad kunnen helpen, maar zonder een nieuwe locatie dreigt dit belangrijke werk te stoppen.

De waarde van de Speelgoedbank

De Speelgoedbank is meer dan alleen een plek waar speelgoed wordt uitgedeeld. Het is een plek waar vrijwilligers urenlang werken om speelgoed in te zamelen, schoon te maken, te sorteren en te distribueren. “Zonder speelgoed hebben kinderen veel minder mogelijkheden voor creatieve ontwikkeling”, zegt vrijwilliger Annet. “Het is zo belangrijk dat we deze service kunnen blijven aanbieden.”

Een herhaling van de geschiedenis

Dit is niet de eerste keer dat de Speelgoedbank met dit probleem wordt geconfronteerd. Vier jaar geleden bevonden ze zich in een vergelijkbare situatie toen hun toenmalige pand werd verkocht. Gelukkig konden ze toen voor een symbolisch bedrag van één euro per maand blijven, maar deze keer lijkt het geluk niet aan hun kant te zijn.

Ondersteuning van de gemeente

Stadsdeel West heeft de Speelgoedbank in het verleden ondersteund door mee te huren en de ruimte kosteloos aan te bieden. “We waarderen de Speelgoedbank en hebben in de hele stad locaties gezocht”, zegt een woordvoerder van het stadsdeel. “Helaas heeft de Speelgoedbank geen budget voor huur. We blijven echter meedenken en adviseren over mogelijke oplossingen.”

De Speelgoedbank blijft ondertussen hoopvol en vastberaden om een oplossing te vinden. Want zoals Raya Gorter zegt: “Het is zo belangrijk dat we kunnen blijven doen wat we doen. Voor de kinderen, voor de ouders, voor de gemeenschap.”

Plaats een reactie