Spoeddebat over Biomassacentrale Diemen na vernietiging vergunning

De Noord-Hollandse afdelingen van de SP, Partij voor de Dieren en JA21 hebben een spoeddebat aangevraagd over de biomassacentrale in Diemen. Dit volgt op de recente beslissing van de Raad van State om de vergunning voor de centrale te vernietigen. De Raad oordeelde dat er geen adequaat onderzoek was gedaan naar de milieueffecten van de centrale. De politieke partijen dringen er nu bij de provincie op aan om de plannen voor de centrale definitief te schrappen.

Vergunning in 2019 verleend ondanks protest

In 2019 verleende de provincie de vergunning voor de bouw van de biomassacentrale, ondanks tegenstand van bewoners uit naburige gemeenten. Hoewel de rechtbank twee jaar geleden oordeelde dat de vergunning correct was verleend, heeft de Raad van State dit besluit onlangs teruggedraaid.

Ontbreken van milieueffectrapport

Volgens de Raad van State had er een milieueffectrapport moeten worden opgesteld, aangezien de centrale meer dan 100 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per dag zou verbranden. De provincie betoogde dat de te verbranden houtpellets geen afvalstoffen waren, maar de Raad was het daar niet mee eens.

“De provincie heeft opnieuw te snel een omgevingsvergunning afgegeven zonder een grondige milieueffectrapportage. De provincie moet zorgvuldiger zijn met het verlenen van dergelijke vergunningen”, aldus SP-Statenlid Heidi Bouhlel-Lascaris. “Deze centrale is op alle fronten een slecht idee.”

Verzoek om de centrale niet te bouwen

JA21 dringt er bij de nieuwe provinciale coalitie op aan om te besluiten de centrale niet te bouwen. “Het is absurd om bomen te kappen voor verduurzaming en ze vervolgens te verbranden, wat de luchtkwaliteit verslechtert. Gelukkig is biomassa niet opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord en kan er worden overwogen om deze ontbossingscentrale definitief niet te bouwen”, zegt Daniël van den Berg van JA21.

Spoeddebat gepland

Het spoeddebat over de biomassacentrale in Diemen zal plaatsvinden tijdens de Commissievergadering Leefomgeving op donderdag 21 september.

Plaats een reactie