Stad strijdt tegen misbruik van flexibele kantoorruimtes

De gemeente is actief in gesprek met aanbieders van flexibele kantoorruimtes om het misbruik door zogenaamde brievenbusfirma’s aan te pakken. Dit komt naar voren uit een recent onderzoek van Investico, waaruit blijkt dat veel bedrijven deze ruimtes huren zonder er daadwerkelijk gebruik van te maken.

Co-working spaces: een broedplaats voor brievenbusfirma’s?

Flexibele kantoorruimtes, ook wel bekend als co-working spaces, zijn op meer dan 60 locaties in de stad te vinden. Deze ruimtes zijn oorspronkelijk bedoeld voor zelfstandige ondernemers, maar worden de laatste jaren ook steeds vaker gebruikt door buitenlandse bedrijven die op zoek zijn naar een fiscaal gunstig adres, aldus het onderzoeksplatform Investico.

Leegstand en misbruik

Deze bedrijven huren ruimte, maar maken er geen gebruik van, waardoor een groot deel van de kantoorruimte onbenut blijft. Een treffend voorbeeld hiervan is de Teleport Tower bij bedrijventerrein Sloterdijk. Volgens Investico zijn vijf verdiepingen van dit gebouw in beheer van Regus, een aanbieder van co-working spaces. Ondanks dat er 1116 bedrijven op deze locatie zijn ingeschreven, waren er slechts twee mensen aanwezig toen de onderzoekers op een willekeurige dinsdag een bezoek brachten.

Reactie van de gemeente

Wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken) noemt deze praktijken ‘onwenselijk’ in een reactie op raadsvragen van Amel Namane (PvdA). “Brievenbusfirma’s dragen niet bij aan de lokale economie. Bovendien is de druk op de ruimte in de stad groot. Het is belangrijk dat er voldoende kantoorruimte, inclusief flexwerkplekken, beschikbaar is om de kenniseconomie en de creatieve sector in onze stad te ondersteunen,” aldus Mbarki.

De wethouder geeft aan dat de gemeente in gesprek is met aanbieders van flexibele kantoorruimtes om te onderzoeken hoe brievenbusfirma’s geweerd kunnen worden. Juridisch gezien kan de gemeente dit niet zelfstandig doen, omdat bedrijven geen vergunningaanvraag hoeven te doen voordat ze zich vestigen.

Plaats een reactie