Stadsbruggen en kademuren onder de loep: veiligheid en kosten in balans

In een recente studie van de gemeente is gebleken dat minstens 33 bruggen in de stad niet voldoen aan de nationale gewichtsnormen voor zwaar verkeer. Bovendien wordt vermoed dat dit ook geldt voor nog eens 103 bruggen. De studie toonde ook aan dat 149 kademuren in de loop der jaren aanzienlijk zijn verschoven.

Bruggen en kademuren: een uitdaging voor de stad

Deze bevindingen werden gepresenteerd door wethouder Melanie van der Horst in een brief aan de gemeenteraad. Van der Horst benadrukte dat niet alle 136 bruggen die niet aan de normen voldoen, vervangen hoeven te worden. Dit komt omdat er tot nu toe een verouderde beoordelingsmethode werd gebruikt. De gemeente zal met een nieuwe methode bepalen welke bruggen vervangen moeten worden.

Daarnaast zal de gemeente onderzoeken welke gewichtseisen van toepassing zijn op welke bruggen en of deze kunnen worden aangepast. “Een brug bij sportvelden of in een park hoeft niet het zwaarste verkeer te kunnen dragen, zolang we dit maar goed vastleggen en het onmogelijk maken voor zwaar verkeer om over de brug te rijden”, aldus Van der Horst. Momenteel zijn er al veiligheidsconstructies geplaatst bij negen bruggen in de stad om deze te versterken, en twee bruggen worden momenteel vernieuwd.

Verzakte kademuren: een groeiend probleem

Op dit moment werkt de gemeente aan het versterken van negen kademuren en worden 35 muren, ongeveer 5 kilometer, versterkt. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het analyseren van satellietbeelden, bleek dat 149 kademuren de afgelopen jaren ‘aanzienlijk’ zijn verzakt en dat deze mogelijk ook moeten worden aangepakt. 59 van deze kademuren werden al door de gemeente gemonitord, maar 90 nog niet.

Financiële uitdagingen

Van der Horst merkte ook op dat de uitvoeringskosten door inflatie blijven stijgen, waardoor de gemeente minder kan doen met hetzelfde budget. Dit maakt het voor de gemeente een ‘puzzel’ om te bepalen welke projecten moeten worden uitgevoerd en hoe de planning kan worden gehandhaafd terwijl de kosten onder controle worden gehouden. Het kan dus voorkomen dat het herstel van een kademuur moet worden uitgesteld vanwege te veel gelijktijdig geplande projecten.

Positieve ontwikkelingen

Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Dankzij nieuwe methoden, zoals de Japanse G-kracht, zijn er in de afgelopen zes maanden ‘grote stappen’ gezet. Binnenkort wordt het eerste deel van een kademuur opgeleverd in “een snellere tijd, met minder impact op de omgeving én met behoud van de bomen”.

Plaats een reactie