Stadswarmteproject in Amsterdam op pauze door kostenstijging

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties heeft aangekondigd dat het voorlopig stopt met het aansluiten van sociale huurwoningen op het stadswarmtenet. Dit besluit komt na de onverwachte prijsverhoging van energiebedrijf Vattenfall, waardoor de kosten voor stadswarmte aanzienlijk zijn gestegen.

Verduurzaming met een prijskaartje

De ambitie was om alle sociale huurwoningen in Amsterdam tegen 2040 van het gas af te hebben. Dit zou gerealiseerd worden door bij renovaties en verduurzamingsprojecten de woningen aan te sluiten op het stadswarmtenet. Dit plan, opgezet door de woningcorporaties, de gemeente en Vattenfall, was echter afhankelijk van de instemming van 70 procent van de bewoners en de voorwaarde dat de kosten voor stadswarmte niet hoger zouden uitvallen dan de huidige gasprijzen.

Onverwachte prijsstijging

Begin dit jaar verhoogde Vattenfall de prijzen voor stadswarmte met ongeveer 30 procent. Dit betekent dat sociale huurders nu jaarlijks honderden euro’s meer moeten betalen, zelfs als ze niet stoken. Deze prijsstijging heeft voor veel onrust gezorgd bij de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. “We zijn enorm geschrokken van deze eenzijdige prijsverhoging door Vattenfall”, zegt Coen Springelkamp, woordvoerder van de woningcorporaties.

Wie betaalt de rekening?

De vraag wie nu voor de extra kosten moet opdraaien, is nog steeds onbeantwoord. Volgens Springelkamp heeft de gemeente een voorstel gedaan om financieel bij te springen, maar dit is niet voldoende om het tekort te dekken. Sommige woningcorporaties, zoals Ymere, hebben al aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om de woningen geschikt te maken voor stadswarmte. Gesprekken met Vattenfall om de prijzen te verlagen, hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd.

Stop op aansluitingen

Om de belofte aan hun huurders na te komen dat de kosten niet bij de laagste inkomens terechtkomen, hebben de woningcorporaties besloten om voorlopig te stoppen met het aansluiten van woningen op het stadswarmtenet. “Dit is geen drukmiddel, maar de bittere realiteit”, zegt Springelkamp. “We hopen dat Vattenfall tot inkeer komt.”

Huishoudens die al zijn aangesloten op het warmtenet, zitten voorlopig met de extra kosten. “We werken hard aan een oplossing en doen er alles aan om Vattenfall aan de afspraak te houden”, aldus Springelkamp namens de corporaties.

Plaats een reactie