Statiegeld op blikjes: een kostbare uitdaging voor de gemeente

De invoering van statiegeld op blikjes heeft onverwachte gevolgen voor de gemeente. Het lijkt erop dat de poging om het milieu te helpen, heeft geleid tot een golf van vandalisme op openbare afvalbakken. Mensen breken de prullenbakken open om de blikjes eruit te halen en het statiegeld te innen. Deze onvoorziene ontwikkeling dreigt de gemeente een flinke duit te kosten.

De kosten van vandalisme

Wethouder Zita Pels, verantwoordelijk voor afval en reiniging, heeft onlangs een brief gestuurd naar de gemeenteraad om de situatie uit te leggen. De brief was een reactie op vragen van de VVD over de kosten van het repareren van de beschadigde afvalbakken. Volgens Pels zijn er tot nu toe ongeveer 500 afvalbakken beschadigd door het openbreken. Met een reparatiekost van ongeveer 200 euro per afvalbak, loopt de rekening al snel op tot 100.000 euro.

Oplossingen voor het afvalprobleem

Om de afvaloverlast tegen te gaan, heeft de gemeente een innovatieve oplossing bedacht: doneerrekjes. Deze rekjes worden op 23 afvalbakken in het stadscentrum geplaatst. Het idee is dat mensen hun lege blikjes in deze rekjes plaatsen, zodat anderen ze kunnen meenemen om het statiegeld te innen, zonder de afvalbakken te beschadigen.

De proef met de doneerrekjes zal drie maanden duren en start zodra de rekjes geleverd zijn. Als de proef succesvol is en er voldoende budget beschikbaar is, overweegt de gemeente om meer doneerrekjes te plaatsen. Het is een creatieve oplossing voor een onverwacht probleem, en het is te hopen dat het zal helpen om de kosten van vandalisme te verminderen en tegelijkertijd het recyclingpercentage te verhogen.

Plaats een reactie