Statiegeld op blikjes: een zegen of een vloek?

De introductie van statiegeld op blikjes heeft geleid tot een aantal onvoorziene problemen in supermarkten. De statiegeldautomaten, die al regelmatig te maken hebben met technische problemen, worden nu ook geconfronteerd met lekkende blikjes. Dit roept vragen op over de effectiviteit van deze nieuwe regelgeving.

Praktische problemen

Retailexpert Sabien Duetz is kritisch over de implementatie van de nieuwe regel. Volgens haar is er onvoldoende nagedacht over de praktische uitvoerbaarheid. “Er is veel onduidelijkheid. Veel mensen weten niet precies op welke producten statiegeld zit en waar ze deze moeten inleveren,” zegt ze.

Daarnaast zijn er problemen met de statiegeldautomaten zelf. Klanten die hun blikjes willen inleveren, stuiten vaak op defecte machines. “Eén van de machines bij Albert Heijn is al jaren defect,” vertelt een klant. “Er staan er twee, maar slechts één is bruikbaar.”

Gebrek aan informatie

Duetz wijst ook op het gebrek aan informatie over de nieuwe regel. “Er is weinig campagne gevoerd. Mensen weten wel dat er statiegeld is, maar niet welk logo erop staat en waar ze het moeten inleveren,” zegt ze.

Stijging in storingen

Statiegeld Nederland bevestigt dat het aantal storingen toeneemt door de restjes in blikjes, hoewel er geen concrete cijfers beschikbaar zijn. Ze geven ook aan dat het voor supermarkten tijd kost om het juiste ritme van het schoonmaken van de machines en het wisselen van de zakken te vinden. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk restjes achterblijven in de blikjes, roept Statiegeld Nederland mensen op om blikjes goed leeg te schudden voordat ze deze inleveren. Albert Heijn is bezig met het vervangen van de inname-apparatuur om het proces soepeler te laten verlopen.

Effect op lange termijn

Ondanks de huidige problemen, is Duetz ervan overtuigd dat statiegeld op blikjes op de lange termijn effectief zal zijn. “Het is een financiële prikkel,” legt ze uit. “Als je geld kunt verdienen met het inzamelen van blikjes, dan ga je op zoek naar blikjes. Dit kan leiden tot problemen, zoals het openen van vuilniszakken om te kijken of er blikjes in zitten. Maar ik denk dat het helpt tegen zwerfvuil, omdat het lucratief is om blikjes te gaan zoeken.”

Plaats een reactie