De recente invoering van statiegeld op blikjes en flesjes heeft onbedoeld geleid tot een toename van afval op straat. Mensen die op zoek zijn naar statiegeld trekken vuilnisbakken open, waardoor afval zich verspreidt. De gemeente heeft deze situatie aangeduid als ‘statiegeldproblematiek’ en is van plan om maatregelen te nemen om dit probleem aan te pakken.
Versterking van reinigingsteams en beveiliging van prullenbakken
Vanaf half augustus zullen in alle stadsdelen twee extra reinigers worden ingezet om de toegenomen hoeveelheid afval aan te pakken. Daarnaast zullen beschadigde prullenbakken worden gerepareerd en zullen sommige prullenbakken worden voorzien van sloten om te voorkomen dat ze worden opengetrokken.
Uitbreiding van doneerringen proef
De gemeente is ook van plan om de proef met doneerringen uit te breiden. Deze ijzeren ringen, waarin mensen hun statiegeldblikje of -flesje kunnen plaatsen, zijn momenteel alleen nog in het centrum te vinden. Het doel is om deze ringen in meer gebieden te introduceren.
Samenwerking met lokale ondernemers
Naast deze maatregelen wil de gemeente ook lokale ondernemers aanmoedigen om meer inzamelplekken te creëren voor blikjes en flesjes. Bovendien worden ondernemers opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen in het schoonhouden van de straat binnen een straal van 25 meter rondom hun bedrijf en om zwerfafval op te ruimen.
Extra maatregelen tijdens de zomermaanden
De zomermaanden brengen doorgaans meer afval op straat met zich mee, omdat meer mensen buiten zijn. Om de stad schoon te houden, worden er meer en grotere afvalbakken geplaatst. Daarnaast worden er reclameborden, banieren en beachflags ingezet om mensen te stimuleren hun afval op te ruimen.
Publieke bewustwording
Om het publiek bewust te maken van het belang van het correct weggooien van afval, zullen ‘activatieteams’ worden ingezet en zal er een social mediacampagne worden gelanceerd. Deze initiatieven zullen mensen erop wijzen dat ze hun afval in de prullenbak moeten gooien.