De stedelijke landschappen van Nederland zijn voortdurend in beweging. Met name aan de randen van de steden, zoals op het IJburgse Strandeiland in Amsterdam en in de Almeerse baai, zijn er grootse bouwprojecten aan de gang. Maar hoe zorg je ervoor dat deze groeiende gebieden niet alleen bewoonbaar, maar ook leefbaar blijven? Stedenbouwkundige Daan Zandbelt deelt zijn inzichten.
Meer dan alleen woningen
Almere, een stad die in 2007 al ambities had om uit te groeien tot de vierde stad van Nederland, is momenteel druk bezig met uitbreiden. Het doel is om het aantal inwoners te verhogen naar 350.000, deels om de groei van Amsterdam op te vangen. Maar volgens Zandbelt is een stad meer dan alleen een verzameling van woningen. “Een stad heeft ook een universiteit, culturele voorzieningen en winkels nodig. Alleen woningen bouwen is niet genoeg.”
De balans tussen wonen en werken
Zandbelt benadrukt dat er momenteel een onbalans is tussen wonen en werken in Almere. Minder dan 40% van de Almeerders werkt in hun eigen stad, terwijl meer dan 70.000 mensen dagelijks de stad verlaten om elders te werken. “Dit zorgt voor grote afstanden en hoge kosten voor infrastructuur,” zegt hij.
Plannen voor Almere Pampus
Almere Pampus, een polder ten noorden van Almere Poort, is een gebied van ruim 893 hectare dat momenteel voornamelijk uit landbouw en windmolens bestaat. Er zijn plannen om hier huizen te bouwen en een verbinding te maken met Amsterdam IJburg, de zogenaamde IJmeerverbinding. Maar Zandbelt ziet hier weinig nut in. “De verbinding zou alleen nuttig zijn voor de mensen die in Pampus wonen. De rest van Almere zou er weinig aan hebben.”
De kosten van de IJmeerverbinding
De kosten voor de IJmeerverbinding zouden enorm zijn. Een metroverbinding zou al 2,5 miljard euro kosten, en als de verbinding ook voor auto’s toegankelijk zou moeten zijn, zou dit bedrag kunnen verdubbelen. Zandbelt stelt voor om dit geld in plaats daarvan te investeren in het creëren van werkgelegenheid in het gebied zelf. “Je wilt dat een gebied zich geleidelijk kan ontwikkelen, niet als een snelgroeiende plofkip.”
Bouwen aan de Baai
Wil je meer weten over de ontwikkeling van de Almeerse en Amsterdamse baaien? Bekijk dan de documentaire ‘Bouwen aan de Baai’ van Bouw Woon Leef.