In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, heeft AT5 een reeks interviews gehouden met verschillende lijsttrekkers in de Schreierstoren in Amsterdam. Een van de gasten was Stephan van Baarle, de lijsttrekker van Denk.
Discussie rondom regenboogvlag-afbeelding
Een van de belangrijkste onderwerpen die tijdens het interview aan bod kwamen, was de controversiële afbeelding in het verkiezingsprogramma van Denk. De afbeelding toont een tekening van regenboogvlaggen met de tekst ‘zullen we weer gewoon doen’. Van Baarle legde uit dat de partij met deze afbeelding het concept van ‘regenboog-dwang’ wilde aankaarten.
“Wat we bedoelen met regenboog-dwang is dat iedereen in Nederland zichzelf moet kunnen zijn. Dat betekent ook dat mensen die aangeven dat ze discriminatie verkeerd vinden, maar liever geen regenboogvlag dragen, ook zichzelf moeten kunnen zijn. We hebben bijvoorbeeld voetballers gezien die de Onelove-band niet wilden dragen, maar wel voor de gelijkwaardigheid van iedereen staan. Deze mensen werden gecanceld, en dat is iets waar we ons tegen verzetten,” zei Van Baarle.
Standpunt ondanks incidenten
Ondanks meerdere incidenten in Amsterdam waarbij regenboogvlaggen van gebouwen zijn getrokken of in brand zijn gestoken, blijft Van Baarle achter de afbeelding staan. “We staan ervoor dat iedereen in de samenleving zichzelf kan zijn. Daarom verzetten we ons tegen het cancellen van mensen die aangeven dat ze voor de gelijkwaardigheid van iedereen staan, maar liever geen regenboogvlag dragen,” benadrukte hij.
Andere onderwerpen
Naast de discussie over de regenboogvlag-afbeelding, ging het interview ook over andere onderwerpen. Zo werd de afwezigheid van Denk bij de herdenking in de Tweede Kamer van de terreuraanslag van Hamas in Israël besproken, evenals discriminatie op de huizenmarkt.