Stijging dakloosheid baart stadsbestuur zorgen

Het stadsbestuur is bezorgd over de toenemende dak- en thuisloosheid in de stad. De diversiteit van de groep die om hulp vraagt, neemt ook toe. Het gaat om zowel mensen met de Nederlandse nationaliteit als mensen van binnen en buiten de EU. Veldwerkers hebben het afgelopen jaar een toename van het aantal buitenslapers in de stad opgemerkt, wat gepaard gaat met de bijbehorende overlast. Deze groei is voornamelijk te wijten aan EU-migranten en ongedocumenteerden, aldus wethouder Rutger Groot Wassink.

Uitdagingen in het in kaart brengen van dak- en thuislozen

Volgens wethouder Groot Wassink zijn EU-migranten en ongedocumenteerden om verschillende redenen moeilijker te traceren. “Een deel van deze mensen is bijvoorbeeld niet, of niet goed geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Ze kloppen bij verschillende instanties aan, of verdwijnen weer snel uit beeld.” Om deze groepen beter in kaart te brengen, start de gemeente eind dit jaar met een nieuwe, speciale telling. “Op basis van cijfers uit het zuiden van het land verwachten we dat het om duizenden mensen meer moet gaan dan het aantal dat al bij ons bekend is.”

Wachtlijsten en toenemende vraag

Deze winter hebben tot nu toe 900 individuele bezoekers gebruik gemaakt van de Winteropvang en Winterkoudeopvang. De wachtlijst voor zorgvoorzieningen en maatschappelijke opvang is inmiddels opgelopen tot 700 mensen. Daarnaast melden zich wekelijks meer dan 50 mensen bij het Stedelijk team economisch daklozen van de Regenboog Groep.

Reactie van het stadsbestuur

Om de groeiende en diverser wordende vraag het hoofd te bieden, zet het stadsbestuur in op extra opvangmogelijkheden, betere ondersteuning en meer preventie. Tegelijkertijd waarschuwt de wethouder dat de druk toeneemt en dat hij afhankelijk is van tijdelijke middelen vanuit het rijk. De stad heeft ook een aantrekkende werking, wat de situatie verder compliceert.

Plaats een reactie