Storm Ciarán heeft onlangs voor een ongebruikelijk hoge waterstand gezorgd in de stad, met een piek die 25 centimeter boven het streefpeil uitkwam. De oorzaak? Een technische storing bij de sluis in IJmuiden, waardoor een van de sluisdeuren niet kon worden gesloten.
Technische storing leidt tot wateroverlast
Door een softwarefout kon een van de sluisdeuren niet worden gesloten. Dit, in combinatie met het reeds hoge waterpeil buiten de sluis en de hevige regenval veroorzaakt door storm Ciarán, leidde tot een snelle stijging van het waterpeil in de stad. Gedurende bijna de hele dag lag het waterpeil boven het streefpeil van de stad, dat normaal gesproken 40 centimeter onder de zeespiegel ligt. Op het hoogtepunt was het waterpeil zelfs 25 centimeter hoger dan het streefpeil.
Reactie van Rijkswaterstaat
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat, die de waterstand nauwlettend in de gaten houdt, gaf aan dat de snelle stijging van het waterpeil zorgwekkend was. “Wanneer de situatie zorgelijk wordt, nemen we contact op met Waternet. Dat was ook in dit geval zo”, aldus de woordvoerder. “Samen met hen kunnen we dan verschillende maatregelen nemen om het water weer weg te pompen.”
Waterpompen op maximale kracht
Om de wateroverlast te bestrijden, moesten de waterpompen in de stad op maximale kracht werken. Dit was nodig om te voorkomen dat het water een gevaar zou vormen voor de inwoners van de stad. Volgens Rijkswaterstaat zijn er voldoende maatregelen beschikbaar om te zorgen dat de stad droog blijft, zelfs als het waterpeil verder zou stijgen.
De problemen met de sluis zijn inmiddels opgelost en het waterpeil is weer teruggebracht tot onder het streefpeil.