Studenten die zich inschrijven voor sociale studentenhuisvesting in Amsterdam moeten gemiddeld vijf jaar geduld hebben voordat ze een kamer toegewezen krijgen. Dit betekent dat studenten in de tijd dat ze wachten op een kamer, al een volledige bachelor- en masteropleiding kunnen hebben afgerond.
Wachttijden in andere steden
Volgens recent onderzoek zijn de wachttijden alleen in Leiden, Delft en Eindhoven nog langer dan in Amsterdam. De wachttijden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, voornamelijk omdat afgestudeerde studenten moeite hebben met het vinden van een nieuwe woning en daarom in hun studentenkamer blijven wonen.
Spookstudenten in Amsterdam
In Amsterdam is er ook sprake van een ander fenomeen dat bijdraagt aan de lange wachttijden: de zogenaamde ‘spookstudenten’. Dit zijn studenten die hun studie hebben afgerond, maar hun diploma niet ophalen. Hierdoor blijven ze officieel student en kunnen ze in hun studentenhuisvesting blijven wonen.
Wachttijden in Amsterdam en Amstelveen
Universiteitskrant Ad Valvas deed eerder onderzoek naar de wachttijden bij studentenhuisvesters. Uit dit onderzoek bleek dat studenten in Amsterdam gemiddeld bijna 4,5 jaar op de wachtlijst staan. In Amstelveen is de situatie nog nijpender, daar duurt het gemiddeld een jaar langer voordat studenten aan de beurt zijn.
Studentenpopulatie in Amsterdam
Volgens de meest recente Landelijke monitor studentenhuisvesting wonen er ongeveer 57 duizend studenten in Amsterdam, waarvan er 50.000 ook daadwerkelijk in Amsterdam studeren. Deze cijfers onderstrepen het belang van het aanpakken van de problematiek rondom studentenhuisvesting in de stad.