Studentenvereniging L.A.N.X. verliest financiële steun na misstanden

De Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. zal geen financiële steun meer ontvangen van de Vrije Universiteit (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit besluit volgt na een reeks misstanden die plaatsvonden bij een dispuut van de vereniging. Bovendien is de vereniging uitgesloten van deelname aan academische evenementen georganiseerd door deze onderwijsinstellingen.

Ontgroeningsincident in Roemenië

De aanleiding voor deze maatregelen is een lijst met opdrachten die eerstejaarsstudenten moesten uitvoeren tijdens een ontgroening van het dispuut Ares in Roemenië. Enkele van deze opdrachten waren ‘regel een vluchteling’ en ‘naai een emmer in een steeg’, waarbij ‘emmer’ een denigrerende term voor een vrouw is.

Volgens de onderwijsinstellingen zou een studentenvereniging een veilige en sociale omgeving moeten bieden voor nieuwe studenten. Ze uitten hun schok en teleurstelling over het feit dat dergelijke incidenten nog steeds voorkomen.

Oproep tot cultuurverandering

Naast het intrekken van de financiële steun, roepen de onderwijsinstellingen L.A.N.X. op om de verantwoordelijkheid te nemen voor een cultuurverandering binnen de vereniging. Ze benadrukken dat er geen ruimte mag zijn voor grensoverschrijdend gedrag.

Eerder had het bestuur van L.A.N.X. al besloten om het betrokken dispuut voor onbepaalde tijd te schorsen. In een verklaring op de website van de vereniging gaf het bestuur aan zich ‘diep te schamen’ voor de lijst met opdrachten.

Herhaalde incidenten bij Amsterdamse studentencorpora

Dit is niet het eerste incident van wangedrag binnen Amsterdamse studentencorpora. Vorige zomer kwamen vier mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. in opspraak nadat ze vrouwelijke leden in een toespraak ‘sperma-emmers’ noemden. Deze incidenten haalden landelijk het nieuws en wakkerden de discussie over cultuurverandering binnen studentenverenigingen opnieuw aan.

Plaats een reactie