Swapfiets-winkel in Amsterdam getarget door graffiti-artiesten

De werkdag bij de Swapfiets-winkel aan de Roetersstraat in Amsterdam begon onlangs met een onaangename verrassing. De medewerkers werden geconfronteerd met een ongewenste graffiti-boodschap op hun winkelruit, gericht aan expats. De boodschap, geschreven in grote letters, spoorde hen aan om hun eigen fiets te kopen in plaats van een Swapfiets te huren.

Snelle schoonmaakactie

De medewerkers van Swapfiets waren snel ter plaatse om de graffiti te verwijderen. Tegen de tijd dat de winkel om 10.00 uur opende, waren er geen sporen meer van de graffiti te zien. Hoewel een woordvoerder van Swapfiets beweerde dat dit de eerste keer was dat hun winkelruit was beklad, gaf een medewerker aan dat het bedrijf in het verleden al vaker het doelwit was geweest van dergelijke acties.

Reacties van klanten

Een Duitse studente, die net haar eerste Swapfiets kwam ophalen nadat haar eigen fiets was gestolen, was verbaasd over de actie. “Ik begrijp niet waarom mensen dit doen”, zei ze. “Ik zie niet in wat het probleem is dat ik zo’n fiets gebruik of dat zij zo’n fiets aanbieden.”

Een andere klant, een man op een roestige Gazelle, gaf toe dat hij het straatbeeld gedomineerd door Swapfietsen een beetje eentonig vond. “Maar dit is een onnodige manier om dat kenbaar te maken”, voegde hij eraan toe.

Swapfiets en het stadsbeeld

Swapfiets, een fietsabonnementsservice die in 2014 in Nederland werd gelanceerd, heeft inderdaad een opvallende aanwezigheid in het straatbeeld van Amsterdam. Met hun kenmerkende blauwe voorbanden zijn de fietsen van Swapfiets gemakkelijk te herkennen. Hoewel sommigen de uniformiteit van de Swapfietsen als saai beschouwen, waarderen anderen de service vanwege het gemak en de betrouwbaarheid.

De recente graffiti-actie roept vragen op over de acceptatie van dergelijke deelfietsdiensten in de stad. Het is duidelijk dat er verschillende meningen zijn, maar het is ook duidelijk dat vandalisme geen constructieve manier is om deze meningen te uiten.

Plaats een reactie