Sylvana Simons trekt zich terug als lijsttrekker voor BIJ1

Sylvana Simons, de oprichter en huidige partijleider van BIJ1, heeft aangekondigd dat ze zich niet zal kandideren als lijsttrekker voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Dit nieuws werd vandaag bekend gemaakt via een e-mail aan de partijleden.

Redenen voor haar besluit

In haar e-mail legt Simons uit dat haar besluit volgt op een ‘intense’ week waarin twee leden van de Amsterdamse raad, Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuijzen, hun vertrek aankondigden in een interview met het NRC. Ahmadi en Veldhuijzen bekritiseerden de partij voor het creëren van een “toxische en structureel onveilige werkomgeving”. Ze verwijten Simons dat ze niet heeft ingegrepen.

“De onwaarheden die zij gebruikten om hun beslissing in de krant te verklaren hebben mij diep geraakt”, schrijft Simons in de e-mail. “Ik moet nu campagne voeren op een fundament van onjuiste frames. Ik kan op deze manier niet de leider zijn die haar team naar de overwinning leidt.”

Gezondheidsproblemen en vroege verkiezingen

Maar de kritiek van haar partijgenoten is niet de enige reden voor haar besluit. Simons onthult dat ze ook kampt met gezondheidsproblemen, waaronder long covid en reumatische artrose. Bovendien komen de verkiezingen eerder dan verwacht, wat extra druk legt op haar persoonlijke en professionele leven.

De toekomst van BIJ1

Na het vertrek van Ahmadi en Veldhuijzen, die hebben aangegeven als onafhankelijke raadsleden verder te gaan, heeft BIJ1 geen vertegenwoordiging meer in de Amsterdamse raad. Het is nog onduidelijk wie Simons zal opvolgen als lijsttrekker voor de aankomende verkiezingen en hoe de partij zal omgaan met de recente kritiek en uitdagingen.

Plaats een reactie