Theo Meijer, bekend van Bijlmerramp-onderzoek, overleden

Theo Meijer, voormalig CDA-Tweede Kamerlid en voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de Bijlmerramp onderzocht, is op 76-jarige leeftijd overleden. Meijer, die van 1996 tot 2003 in de Tweede Kamer zat, verwierf landelijke bekendheid door zijn rol in het onderzoek naar de tragische vliegramp.

Van onbekend Kamerlid tot bekende Nederlander

Hoewel Meijer al enige tijd actief was in de politiek, werd hij pas echt bekend bij het grote publiek toen hij in 1998 en 1999 voorzitter werd van de parlementaire enquêtecommissie die de Bijlmerramp onderzocht. Deze ramp, waarbij in 1992 een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte in de Amsterdamse Bijlmermeer en 43 mensen het leven lieten, was omgeven door vragen en onduidelijkheden. De verhoren van de commissie werden live uitgezonden op televisie, waardoor Meijer in korte tijd een bekend gezicht werd in Nederland.

Kritiek op nasleep van de ramp

De commissie onder leiding van Meijer concludeerde na uitvoerig onderzoek dat de berging van het neergestorte vliegtuig niet zorgvuldig was verlopen. Hoewel er geen directe relatie kon worden aangetoond tussen de ramp en gezondheidsklachten van omwonenden, stelde de commissie dat de overheid deze klachten serieuzer had moeten nemen. De kritiek van de commissie was vooral gericht op het kabinet en de manier waarop zij de Tweede Kamer hadden geïnformeerd over de nasleep van de ramp.

Met het overlijden van Theo Meijer verliest Nederland een betrokken politicus, die zich met name heeft ingezet voor transparantie en zorgvuldigheid in de nasleep van een van de grootste vliegrampen in de Nederlandse geschiedenis.

Plaats een reactie