Een 20-jarige man die eerder dit jaar betrokken was bij de ontvoering van een fietser, is deze week veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Van deze straf zijn acht maanden voorwaardelijk, wat betekent dat hij in feite slechts vier maanden achter de tralies zal doorbrengen.
De ontvoering
Op 2 januari werd het slachtoffer naar een locatie in Amsterdam gelokt. Daar werd hij van zijn fiets getrokken en in een auto gedwongen. De vier ontvoerders reden urenlang met hem rond, waarbij ze hem meerdere keren in het gezicht sloegen. De 20-jarige ontvoerder, die naast het slachtoffer op de achterbank zat, dreigde ook een wapen te trekken.
Financiële afpersing
De ontvoerders dwongen het slachtoffer om zijn telefoon- en pincode te geven. Ze zetten geld over van zijn spaarrekening naar zijn betaalrekening en haalden meerdere keren geld van zijn rekening bij geldautomaten. Ze kochten ook goederen in winkels met zijn geld. Na zijn vrijlating in Haarlem vroeg het slachtoffer om hulp. De ontvoerders kochten vervolgens voor duizenden euro’s aan kleding via de website van de Bijenkorf met het geld van het slachtoffer.
De uitspraak
Volgens de rechtbank hebben de 20-jarige en zijn mededaders ‘planmatig gehandeld’. “Ze hebben niet alleen geen respect getoond voor het eigendom van het slachtoffer, maar hebben ook geweld gebruikt om hun doel te bereiken. Dit zijn zeer ernstige feiten met een grote impact op het slachtoffer”, aldus de rechtbank in het vonnis.
De 20-jarige man is volgens de psycholoog volledig verantwoordelijk voor zijn daden, hoewel er sprake is van een ‘normoverschrijdende gedragsstoornis’ en een ‘beperkt empathisch vermogen’. Hij werd in september vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Hoewel hij zich aanvankelijk aan de voorwaarden leek te houden, bleek uit de gegevens van zijn enkelband dat hij tweemaal het locatieverbod heeft overtreden.
Eerdere veroordelingen en voorwaardelijke straf
De man was eerder al veroordeeld voor verschillende diefstallen. De rechtbank oordeelde dat ‘de ernst van de feiten een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt’. Tegelijkertijd wil de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk opleggen, mede vanwege de leeftijd van de man. Het voorwaardelijke deel van de straf dient als een ‘stok achter de deur’ en hij krijgt een ‘laatste kans’ om de voorwaarden niet opnieuw te overtreden.