Uitmarkt Amsterdam maakt plaats voor landelijk evenement ‘De Opening’

Na 45 jaar trouwe dienst als het startsein van het culturele seizoen in Amsterdam, komt er een einde aan de Uitmarkt. Dit iconische evenement, waar grootheden als Willeke Alberti, Karin Bloemen en zelfs de Red Hot Chili Peppers optraden, zal vanaf volgend jaar vervangen worden door een nieuw concept: ‘De Opening’. Dit landelijke evenement zal in het hele land plaatsvinden, in plaats van alleen in de hoofdstad.

Generatiekloof

Hoewel de Uitmarkt een begrip is onder de oudere generatie Amsterdammers, lijkt het evenement minder bekend te zijn onder jongeren. Veel jongeren die ondervraagd werden op het Museumplein hadden nog nooit van de Uitmarkt gehoord. Oudere Amsterdammers daarentegen, reageerden bedroefd op het nieuws dat de Uitmarkt uit hun stad verdwijnt. Reacties varieerden van “Jammer, zo bij het Concertgebouw en het Museumplein is gezellig” tot “het zal vast wel met geld te maken hebben”.

Verandering van tijd

Volgens Geerte Udo, bestuurslid van de Stichting Uitmarkt, is de beslissing om te stoppen met de Uitmarkt genomen omdat het evenement niet meer past bij deze tijd. “Toen we begonnen was de wereld anders. Daar passen kraampjes, folders en één vaste plek nu niet meer bij.” Het is een beslissing die met pijn in het hart is genomen, gezien de rijke geschiedenis van de Uitmarkt als podium voor dans, theater, musicals en muziek.

‘De Opening’

Vanaf volgend jaar zal ‘De Opening’ het nieuwe culturele seizoen inluiden. Dit jaar zal er al een kleinschalige versie van het evenement plaatsvinden in Carré, om het publiek kennis te laten maken met het nieuwe concept. In het laatste weekend van augustus zullen de Sneak Peek Tours plaatsvinden, die een voorproefje geven van het komende culturele seizoen.

Volgend jaar zal ‘De Opening’ voor het eerst georganiseerd worden in een nog onbekende gaststad. Daarnaast zullen er in de rest van Nederland ook culturele activiteiten plaatsvinden, vergelijkbaar met Koningsdag. “Het is echt een landelijke campagne, omdat wij vinden dat er in heel Nederland heel veel kunst en cultuur is,” aldus Geerte Udo.

Plaats een reactie