Van Museum van den Arbeid tot NEMO: Een Eeuw van Wetenschap en Ontdekking

In 1923, toen de industriële revolutie nog vers in het geheugen lag, begon de schilder en verzamelaar Herman Heijenbrock een uniek project. Hij verzamelde allerlei grondstoffen en wetenschappelijke instrumenten en stelde deze tentoon in zijn eigen Museum van den Arbeid. Het doel van dit museum was om de impact van de industriële revolutie op de Nederlandse samenleving te laten zien.

Interactief Leren bij NEMO

Honderd jaar later is het Museum van den Arbeid getransformeerd tot het NEMO Science Museum, een bruisende plek vol experimenten, activiteiten en interactieve tentoonstellingen. “In tegenstelling tot de meeste musea, waar je alleen maar naar kunstwerken of bijzondere voorwerpen kunt kijken, moedigen we hier bezoekers aan om alles aan te raken en te ontdekken”, zegt museumdirecteur Geke Roelink. “We willen dat mensen spelenderwijs leren over technologie.”

Gedurende zijn honderdjarige bestaan heeft NEMO verschillende locaties gehad, waaronder de Rozengracht en de Tolstraat. In 1997 verhuisde het museum naar zijn huidige, iconische gebouw, ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Drie jaar later, in 2000, werd de naam veranderd van New Metropolis naar NEMO.

Een Eeuwfeest vol Wetenschap en Ontdekking

Om deze mijlpaal te vieren, organiseert NEMO van 5 september tot 8 december workshops en demonstraties door heel Nederland. Het doel van deze tour is om de nieuwsgierigheid van mensen te prikkelen en hen te inspireren om meer te leren over wetenschap en technologie.

Daarnaast vindt op 9 en 10 december het Festival van de Nieuwsgierigheid plaats. Tijdens dit festival is NEMO gratis toegankelijk voor iedereen en zullen wetenschappers aanwezig zijn om de meest prangende wetenschappelijke vragen van bezoekers te beantwoorden. Het belooft een feest van ontdekking en leren te worden, passend bij de honderdjarige geschiedenis van dit unieke museum.

Plaats een reactie