De PrEP-pil pilot, een initiatief om mannen met een verhoogd risico op hiv toegang te geven tot preventieve medicatie, zal waarschijnlijk een extra financiering van 200.000 euro ontvangen. Dit betekent een verdubbeling van het huidige budget, waardoor vierhonderd extra mannen kunnen deelnemen aan de pilot.
PrEP-pil en huisartsen
Hoewel de PrEP-pil ook via huisartsen verkrijgbaar is, zijn er artsen die terughoudend zijn in het voorschrijven van dit middel. Hierdoor zijn sommige mannen afhankelijk van de pilot om toegang te krijgen tot de PrEP-pil. Door de grote vraag naar deelname aan de pilot, is er een aanzienlijke wachtlijst ontstaan.
Extra financiering en prioriteiten
Met de extra financiering kunnen meer mannen van de wachtlijst deelnemen aan de pilot. De GGD geeft hierbij voorrang aan mannen in een kwetsbare positie, zoals diegenen met hoog risicogedrag of een laag inkomen, volgens een persbericht van de gemeente.
Doelstellingen en toekomstplannen
Wethouder Alexander Scholtes (Zorg) benadrukt dat seksuele gezondheid meer aandacht verdient. Hij hoopt met de resultaten van de pilot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te overtuigen om PrEP breed beschikbaar te maken voor alle Amsterdammers. Zijn doel is om tegen 2026 geen nieuwe HIV-infecties meer te hebben in Amsterdam.
Extra investeringen in seksuele gezondheid
Naast de investering in de PrEP-pil pilot, maakt de gemeente ook 315.000 euro extra vrij voor seksuele gezondheid. Dit geld zal worden gebruikt om de capaciteit in de wijk-poliklinieken Centrum Seksuele Gezondheid in Zuidoost, Nieuw-West en Noord te verhogen. Ook zal de zorg vanuit de transkliniek worden versterkt en zullen meer mensen zich kunnen laten testen op hiv.
Op dit moment nemen 2900 mannen deel aan de PrEP-pil pilot. De extra investeringen in de PrEP-pil pilot en seksuele gezondheid worden opgenomen in de Najaarsnota, waarna de gemeenteraad erover zal beslissen.