De voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting door de gemeente heeft niet alleen de hotelbranche in rep en roer gebracht, maar ook de campingsector is bezorgd. De verhoging, bedoeld om het aantal toeristen in de stad te verminderen, zal volgens hen vooral de gewone kampeerder treffen.
Verhoging toeristenbelasting: een zorg voor de campingsector
Toon Weijenborg, eigenaar van camping Zeeburg, is van mening dat de gemeente beter moet nadenken over de gevolgen van de verhoging. “Ik begrijp dat de gemeente het aantal toeristen wil verminderen, maar er zijn ook andere manieren om dit te bereiken”, zegt hij.
Gerdina Krijger van HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, is het met Weijenborg eens. “We zijn van mening dat vooral de gewone kampeerder door deze verhoging wordt getroffen, en dat is zeer ongewenst”, zegt ze.
De impact van de verhoging
Op dit moment betalen campinggasten zeven procent bovenop de overnachtingsprijs, plus nog een euro per persoon. Als het aan de gemeente ligt, wordt dit acht procent, plus twee euro per persoon.
“Als je dus met z’n tweeën hier voor 25 euro staat, betaal je dus voor 6 euro toeristenbelasting en dat is 25 procent van jouw overnachtingsprijs. Van die 6 euro per dag kun je al eten en drinken”, zegt Weijenborg. “Dat maakt eigenlijk dat je hier niet kunt zijn, want het is gewoon te duur.”
De toekomst van het kamperen
Krijger benadrukt dat de verhoging van de toeristenbelasting ook de toekomst van het kamperen in gevaar kan brengen. “Een kwart van je overnachtingsprijs betalen aan je toeristenbelasting, dat is gewoon erg veel. Jonge kampeerders, de kampeerders van de toekomst, hebben we hard nodig”, stelt ze.
De campingsector roept de gemeente dan ook op om de gevolgen van de verhoging van de toeristenbelasting grondig te overwegen en alternatieve manieren te zoeken om het aantal toeristen in de stad te verminderen.