Verhuurders in opstand tegen huurprijsverlaging

Honderden verhuurders in Nederland hebben de Staat voor de rechter gedaagd. De Stichting Fairhuur voor Verhuurders, die namens deze verhuurders optreedt, heeft een dagvaarding uitgevaardigd. De verhuurders, die samen duizenden woningen bezitten, zijn het niet eens met een nieuwe regel die de huurprijzen van hun woningen aanzienlijk verlaagt. Ze eisen een schadevergoeding voor het verlies dat ze lijden door deze regel.

De WOZ-cap regel

Vanaf 1 mei 2022 is er een nieuwe regel van kracht, de zogenaamde WOZ-cap. Deze regel bepaalt dat maximaal 33 procent van het totale aantal huurpunten van een woning wordt bepaald door de WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde is de waarde die door de gemeente wordt vastgesteld om belastingen te heffen. Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens hoeveel huur er voor een woning gevraagd mag worden.

Impact op verhuurders

Door de invoering van de WOZ-cap worden veel woningen die voorheen in de vrije sector vielen, nu geclassificeerd als sociale huurwoningen. Dit betekent dat verhuurders veel lagere huren kunnen vragen dan voorheen. Ze beweren dat ze hierdoor niet meer voldoende kunnen investeren in het verduurzamen van hun woningen.

Volgens de verhuurders is de regel vooral effectief in de grote steden, terwijl het in andere delen van het land geen doel treft. Ze stellen dat de WOZ-waarde in deze gebieden niet hoog genoeg is om de drempel van 33% te bereiken, wat ze als een discriminerend element in de regeling zien.

Geen oplossing voor woningtekort

De Stichting Fairhuur voor Verhuurders stelt dat de maatregel geen oplossing biedt voor het woningtekort. Ze beweren dat het slechts een verschuiving van de woonruimteverdeling is. Een woning die voorheen aan iemand met een hoger inkomen in de vrije sector verhuurd mocht worden, moet nu aan iemand met een lager inkomen verhuurd worden. Dit betekent dat de woning niet meer beschikbaar is in de vrije sector.

Volgens Fairhuur zou het effectiever zijn om maatregelen te nemen tegen scheefhuur. Ze suggereren dat er voor elke scheefwoner een sociale huurwoning bijgebouwd moet worden om het aantal sociale huurwoningen gelijk te houden. Ze stellen ook voor dat de huisvestingsvergunning voor een sociale huurwoning ingetrokken kan worden als de huurder een te hoog inkomen heeft.

Plaats een reactie