Verkeersbelemmeringen hinderen ambulances op Weesperstraat

In een recent overzicht van incidenten, verstrekt door wethouder Melanie van der Horst (Verkeer), is gebleken dat twee ambulances met spoed zijn tegengehouden bij de zogenaamde ‘knip’ op de Weesperstraat. Deze incidenten vonden plaats in de laatste dagen dat de Weesperstraat was afgesloten, een situatie die inmiddels is opgeheven.

Eerste incident: 20 juli

Op donderdag 20 juli werd een ambulance, die op weg was naar het centrum, gestopt door de slagbomen bij de Weesperstraat. De tweede slagboom weigerde te openen, waardoor de ambulance gedwongen werd om via het fietspad de knip te omzeilen. De hulpverleners werden verderop, bij de Anne Frankstraat, opnieuw gestopt. Een verkeersregelaar moest telefonisch de slagboom openen. Volgens de ambulancebemanning heeft dit incident geleid tot een vertraging van ongeveer een minuut.

Tweede incident: 22 juli

Op 22 juli stond een andere ambulance, met zwaailicht en sirene, voor gesloten slagbomen. De bemanning meldde dat de eerste slagboom zonder problemen opende, maar de tweede set slagbomen bleef gesloten. Hierdoor moest de ambulance via het fietspad de afsluitring passeren. De bemanning schat dat dit incident hen een halve minuut vertraging heeft opgeleverd.

Meerdere incidenten rondom de knip

Er hebben zich al verschillende incidenten voorgedaan rondom de knip op de Weesperstraat. Op 7 juli bijvoorbeeld, konden automobilisten door de door de gemeente geplaatste bloembakken geen ruimte maken voor een ambulance bij het Mr. Visserplein. Dit resulteerde in chaotische taferelen waarbij auto’s op stoepen en fietspaden gingen rijden. Op 11 juli werd een hoogzwangere vrouw samen met een verloskundige tegengehouden terwijl ze op weg waren naar het OLVG Oost. Deze incidenten onderstrepen de noodzaak voor een betere coördinatie en communicatie rondom verkeersbelemmeringen, vooral in situaties waarin elke seconde telt.

Plaats een reactie