Verkeerschaos bij Centraal Station: voetgangers en fietsers op hun hoede

De oostkant van het Centraal Station in Amsterdam is momenteel een uitdaging voor voetgangers en fietsers. Door werkzaamheden aan de Odebrug is er een tijdelijke verkeerssituatie ontstaan die voor verwarring en gevaarlijke situaties zorgt. Het lijkt erop dat er geen duidelijke voorrangsregels gelden op het fiets- en voetpad tussen het IJ en de Geldersekade.

Oversteken: een kwestie van timing

Voetgangers die de drukke weg willen oversteken, moeten hun moment zorgvuldig kiezen. “Anders sta je een uur te wachten”, zegt een van hen. Niet iedereen durft echter de sprong te wagen tussen de haastige fietsers. “Ik ben niet gewend aan al die fietsen die van alle kanten komen”, zegt een toeriste uit Frankrijk.

Werkzaamheden met een doel

De huidige situatie is het gevolg van een tijdelijke zebra die is aangelegd vanwege wegwerkzaamheden. Hoewel het pad nu erg smal is, is het doel van de werkzaamheden juist om het fietspad te verbreden. Volgens het stadsdeel Centrum was er geen andere optie. “Er was ruimte nodig voor de werkzaamheden, dus het is nu helaas wat krap”, legt een woordvoerder uit. Het stadsdeel geeft aan dat er verkeersregelaars aanwezig zouden moeten zijn, maar die waren op de dag van ons bezoek nergens te bekennen.

Op zoek naar een tijdelijke oplossing

De werkzaamheden duren tot 20 november. Ondertussen hopen voetgangers en fietsers dat er een oplossing komt voor de huidige situatie. Een van de suggesties is het aanbrengen van lichtstroken naast het fietspad. “Ik weet niet of verkeerslichten zouden helpen, maar ik vind het nu wel erg spannend”, zegt een andere voetganger. Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en veiligheid in deze tijdelijke verkeerssituatie.

Plaats een reactie