Verlenging van vluchtelingenopvang op MS Galaxy voorgesteld

Wethouder Rutger Groot Wassink heeft voorgesteld om de opvang van vluchtelingen op het schip MS Galaxy met een half jaar te verlengen. Hoewel het schip niet de ideale locatie is voor opvang, is het volgens het college noodzakelijk vanwege de hoge urgentie van de vluchtelingencrisis.

Opvang op de MS Galaxy

Sinds oktober 2022 worden er meer dan 1.000 vluchtelingen opgevangen op het schip dat aangemeerd ligt bij het Westerhoofd, nabij de Coentunnel. De opvang was oorspronkelijk bedoeld voor een half jaar, maar werd begin dit jaar al met zes maanden verlengd. Bovendien werd er ruimte gecreëerd voor extra vluchtelingen.

Verzoek tot verlenging

Volgens de huidige afspraken loopt de opvang tot begin oktober. In juli vroeg het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de gemeente om het schip nog een jaar langer te laten liggen, aangezien de vluchtelingencrisis nog niet voorbij is. Het college stond open voor een verlenging, maar wilde eerst een ‘humanitaire toets’ uitvoeren om te bepalen of de opvanglocatie voldoet aan de Europese wet- en regelgeving.

Resultaten van de humanitaire toets

Uit de toets bleek dat het schip voldoende geschikt is om als opvanglocatie te dienen. “De opvang op het schip verloopt nog steeds voorspoedig. De sfeer op het schip is ook na de ophoging van de capaciteit naar 1500 personen rustig en gemoedelijk,” aldus het rapport. Echter, het schip scoort niet voldoende op alle criteria. Het schiet tekort op het gebied van passende huisvesting, zelfvoorziening en een passende levensstandaard voor minderjarigen.

Nood breekt wet

Hoewel het opvangen van 1500 vluchtelingen op het schip volgens Groot Wassink ‘niet ideaal’ en ‘onwenselijk’ is, is het wel noodzakelijk. “Op basis van de uitkomst van de evaluatie als geheel, maatregelen van het COA en de aanhoudende druk op de asielketen, accepteert het college dat slechts deels kan worden voldaan aan deze criteria.” Tijdens de opening van de opvang vorig jaar werd al erkend dat het schip geen ideale opvanglocatie is. “Maar nood breekt wet”, zei Groot Wassink toen. Een jaar later is de situatie onveranderd: “De nood is nog steeds hoog.”

De gemeenteraad zal op 19 september beslissen of de opvang met een jaar verlengd wordt.

Plaats een reactie