De gemeente is van plan om de toegang tot de bijstand te versoepelen door middel van nieuwe maatregelen. Deze maatregelen zijn gericht op het vereenvoudigen van de instroom voor daklozen en het garanderen van een terugkeer naar de bijstand voor mensen die aan het werk zijn gegaan. Het doel is om meer financiële zekerheid te bieden aan mensen in de bijstand.
De ‘garantieknop’: een veiligheidsnet voor bijstandsontvangers
Wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken heeft in een brief aan de gemeenteraad aangekondigd dat de ‘garantieknop’ een van de belangrijkste nieuwe maatregelen is. Deze knop stelt mensen die vanuit de bijstand aan het werk gaan in staat om binnen zes maanden terug te keren naar de bijstand als hun werkgelegenheid mislukt. Dit is een belangrijke stap om de drempel te verlagen voor mensen in de bijstand om aan het werk te gaan.
Groot Wassink benadrukt dat werk niet alleen zorgt voor een inkomen, maar ook voor zelfstandigheid en een sociaal netwerk. Hij erkent echter dat de huidige regels voor mensen in de bijstand soms te rigide zijn en het vinden van werk in de weg kunnen staan. Daarom wil de gemeente, in afwachting van de maatregelen die het nieuwe kabinet zal nemen, nu al meer financiële zekerheid bieden aan Amsterdammers in de bijstand.
Bijstandspilot voor daklozen
Naast de ‘garantieknop’ start de gemeente ook een pilot om het aanvraagproces voor de bijstand voor daklozen te versnellen. De bijstandsaanvraag zal binnen 24 uur worden beoordeeld, waardoor de bijstand al binnen een dag kan worden uitgekeerd. Dit zorgt voor duidelijkheid en financiële zekerheid en kan grotere problemen voorkomen.
De pilot is bedoeld voor een selecte groep dakloze Amsterdammers die een spoedaanvraag voor de bijstandsuitkering indienen bij het daklozenloket. Het doel is dat deze daklozen binnen een dag weten waar ze aan toe zijn.
De pilot gaat van start op 1 november 2023 en loopt tot en met 30 april 2024. De deelnemers aan de pilot zullen vervolgens nog eens 6 maanden gevolgd worden om de effecten van de versnelde bijstandsaanvraag te evalueren.