Verstopte rioolleiding veroorzaakt nachtmerrie voor alleenstaande moeder

Quinta, een alleenstaande moeder, werd vorige week geconfronteerd met een nachtmerrie toen haar huis overstroomde met rioolwater en uitwerpselen. Een verstopte rioolleiding in haar woning was de boosdoener, waardoor haar huis veranderde in een onbewoonbare chaos. Hoewel de ergste schade inmiddels is opgeruimd, is het huis nog steeds niet bewoonbaar. Quinta heeft geen inboedelverzekering, waardoor ze nu geconfronteerd wordt met de financiële last van het vervangen van haar verloren spullen.

De schok van de ontdekking

Quinta beschrijft de schokkende ontdekking toen ze vorige week dinsdag thuiskwam met haar twee kinderen. “Het rioolwater stond tot aan de rand van de wc en was overgelopen naar andere kamers”, herinnert ze zich. De stank was overweldigend en eenmaal binnen ontdekte ze dat uitwerpselen met het rioolwater omhoog waren gekomen. “Omdat ik op de begane grond woon, kwam alles bij mij terecht.”

Hoewel de reinigingsdienst enkele uren later arriveerde om de eerste schade te verhelpen, is het huis nog steeds niet bewoonbaar. Alleen een paar stoelen, de eettafel en de bank zijn overgebleven.

De financiële last van het verlies

Quinta’s grootste zorg is nu de financiële last van het vervangen van haar verloren spullen, aangezien ze geen inboedelverzekering heeft. Dit betekent dat ze nu zelf moet opdraaien voor de kosten van het vervangen van haar bezittingen. De verhuurder van de woning is alleen verantwoordelijk voor het casco, het vaste deel van het huis.

“Je inboedelverzekering dekt alles wat er met je huis kan gebeuren dat buiten je controle ligt, zoals stormschade of lekkage. Dat is niet iets waar de verhuurder verantwoordelijk voor is”, legt Marieke van Kruiningen, woordvoerder van verhuurder Amvest, uit.

Quinta’s vloer, die nu vochtig aanvoelt en vervangen moet worden, valt ook onder haar inboedel. Ze voelt dat de verhuurder meer zou kunnen doen, maar ondanks pogingen om vervangende woonruimte te vinden, is dit niet gelukt. Ze verblijft nu tijdelijk elders, maar moet binnenkort ook daar vertrekken.

De bittere realiteit van het niet hebben van een inboedelverzekering

Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een inboedelverzekering af te sluiten, wordt het sterk aanbevolen in de reglementen van de verhuurder. Quinta’s situatie benadrukt de bittere realiteit van het niet hebben van een dergelijke verzekering.

“Het is hartverscheurend. Ik sta nu op straat met mijn twee kleine kinderen, door iets wat niet mijn schuld is”, zegt ze. Hoewel Amvest de situatie betreurt, benadrukt het bedrijf dat het met 22.000 woningen niet in staat is om elke bewoner te helpen waar nodig. “Daarom benadrukken we hoe belangrijk en verstandig het is om een inboedelverzekering te hebben.”

Plaats een reactie