Verwaarloosd onderhoud leidt tot gevaarlijke situaties in Oost

Een baksteen die van drie hoog uit een gevel viel, zorgde gisteravond voor een schrikreactie op de Kramatweg in Oost. De brandweer moest uitrukken om de situatie te beoordelen. Volgens Stichting Woon is dit incident een teken aan de wand voor het achterstallige onderhoud van de woningen in de straat. Al twintig jaar lang ontvangt de organisatie tientallen klachten per jaar over de staat van de panden.

Angst voor meer losse stenen

“Een steen kwam uit de lucht vallen, precies naast mijn scootmobiel. Ik zat er gelukkig niet in, maar ik was natuurlijk helemaal van slag”, vertelt buurtbewoner Mieke Langenberg. Ze is, net als andere buurtbewoners, bang dat er meer stenen loszitten in de gevel.

Structureel onderhoud ontbreekt

Stichting Woon ziet dit incident als een symptoom van een groter probleem: het structurele gebrek aan onderhoud van de panden in de straat. “We zijn al heel lang bezig met deze panden”, zegt Imre Doff van Stichting Woon. “We krijgen vaak meldingen van achterstallig onderhoud. Nu zijn het stenen uit de muur, dat is echt onveilig, maar vaak gaat het om andere dingen zoals lekkages. Helaas reageert de verhuurder daar niet goed op.”

Volgens Doff voert verhuurder Rappange wel werkzaamheden uit, maar zijn deze voornamelijk gericht op het uiterlijk van de panden: “Vooral decorbouw. Geen structureel onderhoud.”

Verhuurder reageert niet

Er is meerdere keren geprobeerd om contact op te nemen met de verhuurder, maar zonder succes. Wel verscheen er plotseling een monteur op de stoep. “Dit is een noodsituatie, dan moeten ze wel”, zegt Doff. “Het had heel slecht kunnen aflopen.”

Ook Langenberg realiseert zich dat ze geluk heeft gehad. “Ik krijg in oktober een kleinkind, maar als ik die steen op m’n hoofd had gekregen was ik daar niet overheen gekomen”, zegt ze.

Onzekerheid over toekomstige acties

Of dit incident zal leiden tot meer actie vanuit Rappange, betwijfelt Doff. “Ik denk niet dat het zomaar zal leiden tot een structurele gedragsverandering bij Rappange. Maar wellicht dat er bij deze panden wel een beetje schot in de zaak komt.”

Plaats een reactie