Verwarring over gemeentelijke aanmoediging voor elektrisch vervoer

De gemeente heeft onlangs een brief gestuurd naar lokale ondernemers om hen aan te moedigen over te stappen op elektrisch vervoer. Dit initiatief heeft echter voor opschudding gezorgd bij de oppositiepartijen VVD en JA21. De gemeente biedt ondernemers de kans om proefritten te maken met elektrische busjes op het circuit in Zandvoort, een aanbod dat door sommigen als ongebruikelijk wordt beschouwd.

Elektrisch vervoer promoten

Een deel van de brief werd gepubliceerd op de weblog Geenstijl. De gemeente nodigt ondernemers uit om deel te nemen aan de Electric Vehicle Experience, waar ze op een interactieve manier kunnen kennismaken met emissievrij rijden. Naast het maken van testritten, kunnen ondernemers ook advies krijgen over de kosten, laadplekken en netcapaciteit bij een stand van de gemeente op het circuit. Toegangskaarten kunnen online worden aangevraagd.

Vragen van de oppositie

De keuze van de gemeente om gratis toegangskaarten aan te bieden voor de Electric Vehicle Experience in plaats van financiële ondersteuning in de vorm van subsidies, heeft vragen opgeroepen bij de raadsleden Daan Wijnants (VVD) en Kevin Kreuger (JA21). Volgens hen is het gebrek aan financiële middelen, en niet het gebrek aan informatie of advies, de reden waarom veel ondernemers nog niet zijn overgestapt op elektrisch vervoer. Ze wijzen erop dat ondernemers geen landelijke subsidies meer kunnen aanvragen.

Bezorgdheid over buitenlandse voertuigen

Kreuger heeft ook vragen gesteld over een bericht op Autoweek.nl, waarin staat dat buitenlandse voertuigen waarschijnlijk niet beboet kunnen worden voor het rijden in de emissievrije zone. Kreuger stelt dat als de gemeente een dergelijk plan doorvoert, het eerlijk moet zijn voor alle ondernemers, inclusief die uit het buitenland.

De gemeente heeft plannen om vanaf 2025 geen diesel- en benzinebusjes meer toe te staan binnen de ring. Dit geldt echter alleen voor nieuwe voertuigen, voor bestaande busjes gelden overgangstermijnen van een paar jaar.

Plaats een reactie