Stefano en Aaron, bewoners van een appartement aan de Reguliersdwarsstraat, ontvingen onlangs een verzoek van hun overburen om hun Pride-vlag te verwijderen. Het verzoek, dat via de beheerder van hun huurwoning werd overgebracht, kwam van het bedrijf Rituals, wiens kantoor uitkijkt op het balkon van de mannen. De vlag, die volgens Stefano en Aaron ook dient als privacy-scherm, werd door Rituals als een ergernis beschouwd, voornamelijk vanwege de grootte.
Onbegrip en teleurstelling
De mannen zijn verbaasd en teleurgesteld over het verzoek. “Hoe kan je tijdens Pride Amsterdam meevaren, en nu dit vragen?” vraagt Aaron zich af. Stefano voegt toe: “Ik denk dat het juist een goed statement zou zijn als Rituals zou laten zien dat ze achter de Pride-vlag zouden staan. En niet alleen tijdens de Pride-weken.”
Volgens een woordvoerder van de Woonbond hebben bewoners het recht om een vlag als deze op hun eigen balkon te hangen. Rituals heeft echter niet inhoudelijk gereageerd op vragen over wat het bedrijf precies onbescheiden of ongewenst vindt aan de Pride-vlag. Ze hebben wel aangegeven de boodschap achter de vlag te ondersteunen.
Standvastig in hun besluit
Op de vraag of de mannen overwegen een kleinere vlag op te hangen, is het antwoord duidelijk. “Absoluut niet”, zegt Aaron. “Eerder een grotere. Zodat we aan hen en de buren kunnen laten zien: We are here and we are queer. En we gaan nergens heen.”
Deze situatie onderstreept de voortdurende strijd voor acceptatie en zichtbaarheid binnen de LGBTQ+ gemeenschap, zelfs in een stad als Amsterdam, die bekend staat om haar diversiteit en inclusiviteit. Het roept ook vragen op over de authenticiteit van bedrijven die Pride-evenementen ondersteunen, maar moeite lijken te hebben met dagelijkse uitingen van LGBTQ+ trots.