Vijzelgrachtgarage: Innovatieve parkeeroplossing in Amsterdam

Na jaren van bouwen en plannen, is de Vijzelgrachtgarage in het centrum van Amsterdam eindelijk klaar om haar deuren te openen. Deze unieke parkeergarage, gelegen boven het metrostation, biedt plaats aan 270 auto’s en is ontworpen met een innovatieve benadering die verschilt van de traditionele parkeergarages.

Exclusieve toegang en geautomatiseerd parkeren

De Vijzelgrachtgarage is niet voor iedereen toegankelijk. Alleen autobezitters met een parkeervergunning die wonen of werken in de Leidse-, Spiegel-, Vijzelgracht-, Wetering-, Den Tex- of Amstelveldbuurt hebben het voorrecht om hier te parkeren.

De garage is uitgerust met drie autoliften. Automobilisten rijden hun auto in een van deze liften, stappen uit en de auto wordt vervolgens automatisch naar beneden gebracht en in het juiste vak geparkeerd. Dit geautomatiseerde systeem zorgt voor een vlotte en efficiënte parkeerervaring.

Elektrische auto’s en brandveiligheid

Vanaf 2024 zullen 90 van de 270 parkeerplaatsen uitgerust zijn met oplaadpunten voor elektrische auto’s. Deze bevinden zich op de eerste en tweede ondergrondse verdieping. Wanneer een auto volledig is opgeladen, wordt deze automatisch verplaatst om plaats te maken voor andere voertuigen.

De garage is ook uitgerust met een CO2-blussysteem om de brandveiligheid te waarborgen. In het geval van een brand zullen brandende elektrische auto’s automatisch uit de garage worden verwijderd.

Impact op de omgeving

Met de opening van de garage heeft de gemeente 270 parkeerplaatsen op straat verwijderd om de omgeving ‘parkeerluw’ te maken. De bouw van de garage kostte de gemeente ongeveer 20 miljoen euro.

Hoewel sommige bewoners bezorgd waren over de bouwwerkzaamheden en de mogelijke toename van autoverkeer, heeft de gemeente deze zorgen weerlegd door te benadrukken dat de garage alleen toegankelijk is voor vergunninghouders.

Informatie en voordelen voor bewoners en werknemers

Bewoners en werknemers in de betreffende buurten zullen deze maand geïnformeerd worden over het gebruik van de garage. Het gebruik van de garage brengt geen extra kosten met zich mee, maar biedt wel tal van voordelen. Zo kunnen gebruikers hun auto gemakkelijk en veilig parkeren, hoeven ze niet meer rond te rijden op zoek naar een parkeerplek en hoeven ze nooit meer hun ruiten te krabben.

Hoewel de gemeente niet kan garanderen dat er altijd een plek beschikbaar is, net als op straat, biedt de Vijzelgrachtgarage een innovatieve en efficiënte oplossing voor het parkeerprobleem in het centrum van Amsterdam.

Plaats een reactie