Voetballegende Jan Jongbloed Overleden op 82-jarige Leeftijd

De voetbalwereld rouwt om het verlies van een van haar iconen, Jan Jongbloed. De voormalige doelman van het Nederlands elftal, die twee keer in de WK-finale stond, is op 82-jarige leeftijd overleden na een periode van ziekte.

Indrukwekkende Carrière

Jongbloed, geboren en getogen in Amsterdam, begon zijn voetbalcarrière bij DWS en FC Amsterdam. Later verdedigde hij het doel voor Roda JC en Go Ahead Eagles. Met een indrukwekkend totaal van 686 wedstrijden op het hoogste niveau, staat hij op de tweede plaats van voetballers met de meeste gespeelde eredivisiewedstrijden, net achter Pim Doesburg.

Naast zijn indrukwekkende clubcarrière, is Jongbloed vooral bekend om zijn optredens voor het Nederlands elftal. Hij stond op doel tijdens de WK-finales van 1974 en 1978, een prestatie die hem een speciale plaats in de Nederlandse voetbalgeschiedenis heeft gegeven.

Recordhouder en Trainer

Jongbloed heeft ook het record van oudste speler ooit in een eredivisiewedstrijd op zijn naam staan. Op 44-jarige leeftijd stond hij nog onder de lat bij Go Ahead Eagles. Na zijn actieve carrière bleef hij betrokken bij het voetbal als assistent-trainer bij Go Ahead Eagles en Vitesse.

Persoonlijke Tragedies

Naast zijn voetbalprestaties, kende Jongbloed ook veel persoonlijke tragedies. Zijn carrière kwam abrupt tot een einde toen hij een hartinfarct kreeg tijdens een wedstrijd met Go Ahead Eagles. Een nog grotere tragedie was het overlijden van zijn zoon Eric-Jan in 1984. Eric-Jan, die ook doelman was, kwam om het leven toen hij tijdens een wedstrijd tussen Rood-Wit Amsterdam en DWS door de bliksem werd getroffen.

In 2015 bezocht AT5 Jongbloed in zijn huis in de Coronelstraat, vlakbij station Sloterdijk, voor hun programma ‘Straten van Amsterdam’. Het was een zeldzame kans om een glimp op te vangen van het persoonlijke leven van deze voetballegende.

Met het overlijden van Jan Jongbloed verliest de voetbalwereld een ware legende. Zijn bijdragen aan de sport en zijn onvergetelijke prestaties zullen altijd in herinnering blijven.

Plaats een reactie