Quincy Promes, een bekende voetballer, en zijn neef Marylio V. zijn door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de invoer van twee partijen cocaïne. De drugs werden begin 2020 via de haven van Antwerpen het land binnengesmokkeld. Hoewel de eerste partij, verborgen in een container met zakken zout, nooit werd ontdekt, werd de tweede partij onderschept. De eis van het Openbaar Ministerie was negen jaar gevangenisstraf.
De impact van cocaïnehandel
De rechtbank benadrukte de ernst van de misdaden van Promes en Marylio V., waarbij ze stelden dat cocaïne een bedreiging vormt voor de volksgezondheid en dat grootschalige handel in cocaïne vaak gepaard gaat met ernstige geweldsdelicten. De rechtbank bekritiseerde Promes voor het niet nemen van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het niet geven van inzicht in zijn beweegredenen.
De rol van ‘Fantasma’
Tijdens de rechtszaak werd onthuld dat Promes kon worden gekoppeld aan een account op de berichtendienst Sky, genaamd ‘Fantasma’. Dit werd ontdekt door digitale gegevens verzameld door een politie-observatieteam. Bovendien werd beweerd dat Promes, naast zijn reguliere telefoon, een versleutelde telefoon gebruikte voor ‘zaken’, waarvan hij beweerde dat hij er meer mee verdiende dan met voetbal. De rechtbank oordeelde dat het bewijsmateriaal aantoonde dat dit account inderdaad van Promes was.
Communicatie over de drugssmokkel
De officier van justitie citeerde tijdens de zitting een reeks berichten die Promes en zijn neef zouden hebben uitgewisseld. Naar verluidt stuurde Promes een bericht naar de ‘uithalers’ die de cocaïne uit de lading met zakken zout hadden gehaald, waarin hij hen prees met de woorden ‘soldaat, heel veel strepen erbij’. Ondanks de inbeslagname van de tweede partij door de Belgische douane, wat de winst ‘halveerde’, reageerden zowel Promes als zijn neef enthousiast op de operatie.
De afwezigheid van Promes en het hoger beroep
Promes, die momenteel voor Spartak Moskou speelt en al eerder een gevangenisstraf van anderhalf jaar kreeg voor het neersteken van zijn neef, was niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat verklaarde dat zijn afwezigheid te wijten was aan zijn verplichtingen als voetballer. Na de uitspraak kondigde de advocaat van Promes aan in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling.