Voortdurende aandacht voor Pride en LHBTIQ+ problemen essentieel, zegt D66-senator

In een recent interview in het programma ‘Gesprek aan de Amstel’, benadrukte D66-senator en Pride-ambassadeur Boris Dittrich het belang van voortdurende aandacht voor de Pride en de uitdagingen waarmee de LHBTIQ+ gemeenschap wordt geconfronteerd. Dittrich, die een lange politieke carrière in Amsterdam heeft, is van mening dat de recente focus op transpersonen gerechtvaardigd is, omdat zij “een achterstand hebben in te halen”.

Acceptatie van transpersonen

Dittrich erkent dat er binnen de LHBTIQ+ gemeenschap mensen zijn die vinden dat de aandacht voor transpersonen kan verminderen en dat dit intolerantie kan veroorzaken. Hij benadrukt echter dat dit een tijdelijke fase is die zal eindigen zodra transpersonen volledig zijn geaccepteerd.

Regenboogvlag en anti-homogeweld

De senator uitte zijn trots over het feit dat er een grote regenboogvlag aan de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema hangt. Hij gelooft niet dat het uithangen van de vlag afleidt van de grotere problemen waarmee de LHBTIQ+ gemeenschap wordt geconfronteerd, zoals anti-homogeweld. Dittrich benadrukt dat het probleem van anti-homogeweld niet beperkt is tot één bevolkingsgroep, maar kan voorkomen onder verschillende groepen, waaronder die met islamitische of streng-christelijke overtuigingen.

Interne strijd en internationale uitdagingen

Er is een groep binnen de LHBTIQ+ gemeenschap die gelooft dat de focus op vlaggen en dragqueens afleidt van de ‘echte problemen’, zoals anti-homogeweld. Dittrich benadrukt echter dat de gemeenschap geen interne strijd moet aangaan. Hij wijst ook op de internationale uitdagingen, zoals een recent voorstel van Polen in de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) om discriminatie van LHBTIQ+’ers mogelijk te maken. Dittrich verzette zich tegen dit voorstel en kreeg de steun van alle lidstaten, met uitzondering van Polen.

Over Boris Dittrich

Boris Dittrich is een politicus, schrijver, jurist en mensenrechtenactivist. Hij is sinds 2019 senator voor D66, een partij waarvoor hij in de jaren tachtig in Amsterdam actief werd. Naast zijn werk voor de LHBTIQ+ gemeenschap, heeft Dittrich zich ook uitgesproken over onderwerpen als de val van kabinet Rutte IV, de toekomst van D66, drugscriminaliteit, het leven in Amsterdam, het schrijverschap en Zuid-Afrika.

Plaats een reactie