Voortdurende controverse rond voetbalkooi in Oud-West

De voetbalkooi aan de Nicolaas Beetsstraat in Oud-West blijft een twistpunt. Het stadsdeel wilde de omvang van de kooi halveren na klachten van buurtbewoners, maar de rechtbank adviseert nu om eerst een mediationtraject te starten. Het stadsdeel heeft besloten dit advies op te volgen in de hoop een oplossing te vinden die breder wordt gedragen door de gemeenschap.

Voortdurende discussie sinds 2014

De voetbalkooi is sinds 2014 een bron van discussie in de buurt. Na een renovatie, waarbij de kooi werd uitgebreid, ontstond er volgens sommige bewoners te veel geluidsoverlast. Een deel van de buurtbewoners wil dat de kooi volledig van het plein verdwijnt, terwijl anderen juist willen dat de kooi blijft zoals hij nu is.

“De voetbalkooi is wat onze buurt zo uniek maakt. We wonen in een stad waar je moet leren om met veel mensen samen te leven en met elkaars verschillen om te gaan. Dat doen we samen in deze kooi”, zo verdedigden drie jongens in Ajax-shirts de kooi tijdens een commissievergadering van stadsdeel West eind juli vorig jaar.

Stadsdeelbesluit en kort geding

Tijdens diezelfde commissievergadering besloot het stadsdeel dat de kooi gehalveerd moest worden en dat omwonenden ‘suskasten’ zouden krijgen, een soort ventilatierooster dat veel geluid tegenhoudt. Ook werd besloten dat een van de jeu de boules-banen moest verdwijnen en dat de bankjes bij de gevels zouden worden weggehaald.

Na dit besluit spanden voorstanders van de voetbalkooi een kort geding aan. Zij waren van mening dat de gemeente niet zorgvuldig genoeg was geweest in het besluitvormingsproces. De rechtbank ging hier echter niet in mee, maar adviseerde wel om een mediationtraject te starten om te onderzoeken of er een oplossing is met een groter draagvlak.

Mediationtraject

Ester Fabriek, dagelijks bestuurder van het stadsdeel, heeft in een brief aan de stadsdeelcommissie laten weten het advies van de rechtbank te volgen. “Tot die tijd zullen er geen aanpassingen aan het parkje plaatsvinden. Ik hoop in dit proces een oplossing te vinden met breder draagvlak bij alle betrokken partijen”, aldus Fabriek.

De toekomst van de voetbalkooi blijft dus voorlopig onzeker, terwijl de buurtbewoners en het stadsdeel proberen een oplossing te vinden die voor iedereen acceptabel is.

Plaats een reactie