Warmtevoorspellingen zetten Dam tot Damloop organisatie op scherp

De Dam tot Damloop, een jaarlijks hardloopevenement dat duizenden deelnemers trekt, staat dit jaar voor een uitdaging. Na een regenachtige editie vorig jaar, voorspellen meteorologen dit jaar een zonovergoten dag met temperaturen rond de 25 graden. Dit kan vooral voor de recreatieve lopers, die later op de dag starten, problemen opleveren. De organisatie, Le Champion, heeft al verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

Herinneringen aan 2019

De voorspelde weersomstandigheden doen denken aan de editie van 2019, toen de temperaturen ook opliepen tot rond de 25 graden. Dit resulteerde in oververhitte lopers en uiteindelijk werd de loop halverwege de middag stilgelegd. Meer dan 4000 hardlopers die nog moesten starten, konden niet meer deelnemen.

Voorzorgsmaatregelen

Om een herhaling van 2019 te voorkomen, heeft Le Champion verschillende maatregelen genomen. Zo zijn de tijdmetingen geschrapt om te voorkomen dat deelnemers te hard gaan lopen. Ook zijn er extra drinkposten en koelbaden langs het parcours geplaatst. De startmomenten zijn verder uit elkaar geplaatst, zodat hulpdiensten meer tijd en ruimte hebben om medische hulp te bieden indien nodig.

Volgens racedirecteur Jan-Willem Mijderwijk is het vroegtijdig beëindigen van de race nog steeds een optie, maar alleen als laatste redmiddel. “We hopen dat de genomen maatregelen voldoende zijn om dit te voorkomen”, zegt hij. “We willen voorkomen dat we een beroep moeten doen op de reguliere zorg. We hebben zelf medische hulp ingehuurd en we hopen dat we het daarmee kunnen redden.”

Verkeersafsluitingen

De Dam tot Damloop start op de Prins Hendrikkade en loopt via de IJ-tunnel naar Noord. Deze wegen, evenals de Nieuwe Leeuwarderweg, zijn op de dag van de race van 7.00 uur tot 17.30 uur afgesloten. Ook het Waterlooplein en de Doelensluis zijn niet bereikbaar met de auto. Verkeer dat zich al binnen het afgesloten gebied bevindt, kan via de Paleisstraat, Rokin en de Vijzelstraat het centrum verlaten.

De Dam tot Damloop is live te volgen op AT5. ’s Ochtends vanaf 10.00 uur kunnen kijkers de prestaties van de topatleten volgen, terwijl ’s middags vanaf 13.00 uur de recreatieve lopers in beeld komen.

Plaats een reactie