Wasbeerhond ontdekt in Flevopark: eenling of invasie?

De recente ontdekking van een overleden wasbeerhond in het Flevopark in Oost heeft ecoloog Atze van der Goot aan het denken gezet. Is dit een eenzame zwerver of is er sprake van een grotere populatie in de omgeving?

Onverwachte vondst

De wasbeerhond werd eerder deze week ontdekt. “Het was een behoorlijk groot dier, misschien wel vijf kilo”, zegt Van der Goot. “Ik vraag me af waar het vandaan komt en wat het hier in de stad deed. Dat intrigeert me.”

Oorsprong en verspreiding

Wasbeerhonden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië en werden later in Rusland gehouden. Van daaruit hebben ze zich verspreid naar Europa. Er zijn al eerder aanwijzingen geweest voor de aanwezigheid van wasbeerhonden in de omgeving. Zo werd er een wasbeerhond aangereden op de A1 bij Diemen en meldde een hondeneigenaar een confrontatie tussen haar hond en een dier dat later als mogelijke wasbeerhond werd geïdentificeerd.

Geen reden tot zorg

Volgens Van der Goot hoeven de inwoners van Amsterdam zich geen zorgen te maken over de wasbeerhonden. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief en van nature erg schuw. “Ze vermijden mensen en ook honden. Ze hebben een slecht zicht, dus als ze plotseling worden overvallen door een mens of een hond, zullen ze altijd vluchten.”

Onderzoek naar aanwezigheid

Het is nog onduidelijk hoe de wasbeerhond is overleden. Om te onderzoeken of er meer wasbeerhonden in de omgeving zijn, worden er extra wildcamera’s opgehangen. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke impact van hun aanwezigheid op de lokale fauna, zoals weidevogels. Tot nu toe zijn er echter geen aanwijzingen dat de wasbeerhonden een bedreiging vormen voor de lokale biodiversiteit.

Plaats een reactie