Weesper Sluis- en Bruggenfeest trotseert strengere regels

De inwoners van Weesp kijken er elk jaar reikhalzend naar uit: het Sluis- en Bruggenfeest. Dit jaar wordt het evenement voor de 44e keer georganiseerd, maar de voorbereidingen verliepen niet zonder hobbels. Sinds de fusie met Amsterdam moet het feest voldoen aan strengere regels en voorschriften.

Uitdagingen voor de organisatie

“De regelgeving van Amsterdam is uitgebreid en gedetailleerd. Als vrijwilligers kunnen we daar niet altijd aan voldoen”, zegt Hans Leemans, voorzitter van Stichting Volksfeesten Weesp. “We hebben besloten dat we professionele hulp nodig hebben om dit feest te blijven organiseren. Daarom hebben we dit jaar beveiliging, EHBO en verkeersregelaars ingehuurd.”

Ook lokale ondernemers merken de veranderingen. Pieter Kors, eigenaar van een lokale kroeg, moest zijn jaarlijkse overkapping aanpassen aan de nieuwe regels. “De regels zijn veranderd, mijn oude bouwplan voldeed niet meer. Ik heb een nieuwe, professionelere overkapping moeten plaatsen. Deze voldoet aan de regels, maar kost me wel twee keer zoveel.”

Verhoogde kosten, maar ook meer subsidie

Naast de strengere regels zijn ook de kosten voor het organiseren van het feest gestegen. De leges zijn verhoogd van 700 euro naar meer dan 12.000 euro. Winkels in de omgeving mogen slechts één alcoholisch drankje per persoon verkopen en de kroegen moeten sluiten zodra het feest eindigt. Deze maatregelen zijn het gevolg van een kritisch rapport na de evaluatie van vorig jaar.

Er is echter ook goed nieuws voor de organisatie. Ze hebben nog nooit zoveel subsidie ontvangen en het feest is door burgemeester Femke Halsema bestempeld als van ‘hoog maatschappelijk belang’. “Dat betekent dat we tot 1 uur mogen tappen, tot 12 uur buiten muziek mogen hebben en dat de muziek wat harder mag”, zegt Kors.

Erkenning voor het feest

Kors is trots op de erkenning die het feest heeft gekregen. “Er zijn maar twee andere evenementen in Amsterdam die deze status hebben: de Pride en Koningsdag. Ik ben er erg trots op dat ons kleine stadje dezelfde erkenning heeft gekregen.”

Plaats een reactie