Wethouder Pels pleit voor landelijk klimaatlabel voor woningen

Wethouder Zita Pels van Amsterdam heeft aangegeven bij het Rijk te zullen pleiten voor de invoering van een klimaatlabel voor woningen. Dit besluit volgt op een recent advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin werd gesteld dat fysieke klimaatrisico’s een steeds grotere invloed hebben op de woningmarkt.

De impact van klimaatverandering op de woningmarkt

Volgens de AFM leiden klimaatverandering en bodemdaling tot een toenemend aantal problemen voor woningen. Zo zorgt de inklinking van veen- en kleilagen voor scheuren in muren en gevels en verhoogt het de kans op paalrot bij houten funderingen. De kosten voor het herstel van dergelijke funderingsschade kunnen oplopen tot tussen de 50.000 en 100.000 euro, kosten die doorgaans voor rekening van de huiseigenaar komen.

De voordelen van een klimaatlabel

Een verplicht klimaatlabel zou potentiële kopers en aankoopmakelaars vooraf kunnen informeren over deze mogelijke extra kosten. Dit zou hen in staat stellen om een beter geïnformeerde beslissing te nemen bij de aankoop van een woning. D66-raadslid Suleyman Aslami vroeg Pels tijdens een recente gemeenteraadsvergadering naar haar standpunt over een dergelijk klimaatlabel.

Reactie van wethouder Pels

Pels reageerde op de vraag van Aslami door te stellen dat het nieuws over de impact van klimaatverandering op de woningmarkt waarschijnlijk als een schok zal komen voor veel Amsterdamse huiseigenaren en huurders. Ze gaf aan de oproep van de AFM voor een klimaatlabel te ondersteunen, maar benadrukte dat het om een landelijk label moet gaan.

Aslami toonde zich tevreden met de inzet van Pels. Hij wees op het feit dat veel Amsterdamse huizen op houten palen staan en dat de risico’s daardoor enorm zijn. Het klimaatlabel zou volgens hem een belangrijke stap zijn in het informeren en beschermen van huiseigenaren en huurders.

Plaats een reactie