Wethouder waarschuwt voor mogelijke polio-uitbraak door dalende vaccinatiegraad

Wethouder Alexander Scholtes, verantwoordelijk voor Zorg, heeft zijn bezorgdheid geuit over de dalende vaccinatiegraad in de stad. Hij waarschuwt dat een uitbraak van ziekten zoals polio een reële mogelijkheid is als deze trend zich voortzet.

Alarmerende daling van vaccinatiegraad

Recente cijfers tonen aan dat het percentage zuigelingen dat gevaccineerd is tegen ziekten zoals difterie, kinkhoest, tetanus en polio, is gedaald van 91 procent in 2015 naar 83 procent vorig jaar. In het stadsdeel Nieuw-West is de situatie nog zorgwekkender, met een vaccinatiegraad van slechts 71 procent.

Scholtes heeft zijn zorgen geuit in een brief aan de gemeenteraad en in een interview met AT5. Hij waarschuwt dat mensen ten onrechte denken dat ziekten zoals polio en mazelen tot het verleden behoren. Als de vaccinatiegraad blijft dalen, is een uitbraak van deze besmettelijke ziekten een reële mogelijkheid, aldus de wethouder.

Vaccinatiewantrouwen onder ouders

Volgens Scholtes is er een groeiend wantrouwen tegen vaccinaties onder ouders. Dit wordt bevestigd door de GGD, die steeds meer vragen krijgt over de bijwerkingen van vaccins en de ingrediënten ervan.

Scholtes wil niet direct bevestigen of dit wantrouwen is ontstaan door de rol van de overheid tijdens de pandemie, waarbij sommige mensen zich gedwongen voelden om het coronavaccin te nemen. Hij merkt echter wel op dat de GGD vaak de vraag krijgt of het kindervaccin hetzelfde is als het coronavaccin.

Oplossing voor vaccinatiewantrouwen

Om het vaccinatiewantrouwen tegen te gaan, stelt Scholtes voor om meer personeel in te zetten bij ouder-kindcentra om vragen van ouders te beantwoorden. Hij benadrukt dat het belangrijk is om naar mensen toe te gaan, hun vragen te beantwoorden en hun zorgen weg te nemen.

“Ik wil dan ook de oproep doen: heb je vragen of zorgen, ga met de GGD in gesprek,” aldus Scholtes. Hij hoopt dat deze aanpak zal helpen om het vertrouwen in vaccinaties te herstellen en de vaccinatiegraad weer op peil te brengen.

Plaats een reactie