Stel je voor dat je een theater binnenloopt en rijker naar buiten komt dan je binnenkwam. Dat is precies wat er kan gebeuren bij de nieuwe voorstelling ‘Lucky Day’. Deze unieke theaterervaring, gecreëerd door regisseur Marjolein Frijling, biedt het publiek de kans om geld te winnen terwijl ze kijken naar een stuk dat het belangrijke en vaak taboe-onderwerp van schulden behandelt.
Van persoonlijke ervaring naar publieke voorstelling
Marjolein Frijling is geen onbekende als het gaat om schulden. In haar twintiger jaren worstelde ze zelf met financiële problemen en de stress die daarmee gepaard gaat. Deze persoonlijke ervaring inspireerde haar om een voorstelling te maken die dit onderwerp aanpakt en bespreekbaar maakt. Ze werkte samen met Stichting ONSbank, een organisatie die zich inzet om jongeren schuldenvrij te houden, om ‘Lucky Day’ tot leven te brengen.
De harde realiteit van schulden
“In Amsterdam alleen al hebben 1 op de 5 jongeren schulden. En dat aantal groeit,” zegt Frijling. “Het is cruciaal dat we dit onderwerp aankaarten en het taboe doorbreken.” De voorstelling is niet alleen bedoeld om bewustzijn te creëren, maar ook om gedragsverandering te stimuleren en kansen te laten zien.
Een unieke draai: geld winnen tijdens de voorstelling
Wat ‘Lucky Day’ onderscheidt van andere theaterstukken, is de kans voor het publiek om geld te winnen tijdens de voorstelling. En we hebben het niet over een klein bedrag – er is een kans om maar liefst 25.000 euro te winnen. “Het is een spannend experiment dat ik zelf heb bedacht,” zegt Frijling. “Het gewonnen geld kan je zelf houden of afstaan. Er is geen goed of fout, mensen mogen dit zelf beslissen in de anonimiteit.”
Acteurs met een persoonlijk verhaal
De voorstelling wordt gebracht door drie acteurs, waaronder Samuel en Quesa, die zelf ook ervaring hebben met schulden. Ze hopen dat de voorstelling zal helpen om vooroordelen over mensen met schulden te doorbreken en het gesprek over dit belangrijke onderwerp te stimuleren.
‘Lucky Day’ gaat in première op donderdag 2 november tijdens The Amsterdam Storytelling Festival in Podium Mozaïek. Daarna zal de voorstelling door het hele land reizen, met als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken en te informeren over het belangrijke onderwerp van schulden.