De ziekteverzuimcijfers onder handhavers blijven zorgwekkend hoog, met percentages tussen de 10 en 14 procent in het afgelopen jaar. Dit blijkt uit antwoorden van burgemeester Halsema op vragen van SP-raadslid Erik Bobeldijk. De SP had signalen ontvangen dat handhavers ‘zeer ontevreden’ zijn en dat er ‘ernstige zorgen’ leven onder het personeel over het hoge aantal ziekmeldingen.
Onrust over roosters en salarisuitbetaling
Naast de zorgen over het ziekteverzuim, zijn er ook klachten over late roosterlevering en onduidelijkheid over nog te verwerken uren. Burgemeester Halsema erkent dat veranderingen in de inroostering en de balans tussen werk en privé een ‘impact hebben gehad’ op de handhavers. Ook de uitbetaling van salarissen heeft invloed gehad op de tevredenheid van het personeel.
Vergelijking met andere sectoren
Ter vergelijking, het ziekteverzuimpercentage onder werknemers van bedrijven en de overheid lag in het eerste kwartaal van vorig jaar op 5,7 procent, aanzienlijk lager dan bij de Amsterdamse handhavers. Hoewel burgemeester Halsema erkent dat het ziekteverzuim hoog is, merkt ze op dat de trend de afgelopen drie jaar redelijk stabiel is gebleven. “Er is geen significante toename te zien in 2023 ten opzichte van 2022”, stelt ze.
Actieplan tegen ziekteverzuim
Halsema benadrukt dat het terugdringen van het ziekteverzuim een prioriteit is voor de directie van Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte. Er wordt intensief gewerkt aan het aanpakken van dit probleem. Zo is er vorig jaar een analyse gemaakt van de risico’s en onderliggende oorzaken van het verzuim en zijn er strategieën ontwikkeld om dit te verminderen. Er zijn ook aanbevelingen gedaan over hoe de directie haar medewerkers preventief kan ondersteunen bij het verbeteren van hun fitheid.
“Het terugdringen van het verzuim vraagt tijd, maar de verwachting is dat het ziekteverzuim de komende jaren aanzienlijk zal afnemen”, concludeert Halsema.