Zuivere Koffie: Een tweede kans voor ex-gedetineerden

De Haarlemmerdijk in Amsterdam is sinds kort een bijzondere koffiezaak rijker: Zuivere Koffie. Deze unieke onderneming, opgericht door Jemuel Lampe, biedt ex-gedetineerden een kans op een nieuw begin. De producten die in de winkel worden verkocht, zijn gemaakt in de gevangenis en het personeel bestaat volledig uit mensen die hun straf hebben uitgezeten.

Van crimineel verleden naar sociaal ondernemer

Jemuel Lampe, zelf geen onbekende met het criminele circuit, opende in 2014 de eerste Nederlandse koffiezaak die ex-gedetineerden een kans biedt om te re-integreren in de samenleving. Sindsdien heeft hij al honderd voormalige gevangenen geholpen met het vinden van een nieuwe weg in het leven.

“Het is cruciaal dat je na detentie een inkomen, een dagbesteding en een structuur kunt opbouwen”, zegt Lampe. “Maar je moet ook willen veranderen en je gevangenisstraf zien als een moment van herstel. Precies die mensen, die een duwtje in de rug nodig hebben, zijn degenen die wij zoeken.”

De kracht van een tweede kans

Stephan, een van de barista’s bij Zuivere Koffie, is een levend voorbeeld van de impact die een tweede kans kan hebben. Na twee jaar in de gevangenis te hebben gezeten, kwam hij in 2018 vrij en begon hij bij Zuivere Koffie. In 2022 moest hij nog een oude straf van een half jaar uitzitten, maar sinds zijn vrijlating is hij vastbesloten om zijn leven op de rails te houden.

“Ik ben net vrij, zo’n vijf weken. Het is natuurlijk erg wennen, maar ik ben blij om weer aan de slag te zijn”, vertelt hij. “Je wilt veranderen, maar zonder iemand die in je gelooft of je een echte kans geeft, is dat heel moeilijk. Er ligt geen rode loper voor je klaar als je uit de gevangenis komt.”

Met de hulp van Zuivere Koffie is Stephan erin geslaagd om na zijn eerste detentie niet meer in aanraking te komen met justitie. Het is een krachtig voorbeeld van hoe een tweede kans iemands leven kan veranderen en een inspiratie voor anderen die in een vergelijkbare situatie verkeren.

Plaats een reactie